VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie
Omroep


Nieuwsoverzicht


 Over de sectie 

Algemeen
Bestuur

 Thema's 
C2000

Cao's
OR-info
Redactiestatuut

Email:
omroep@nvj.nl
 

  Nieuws Sectie Omroep
Terug naar nieuwsoverzicht

NVJ ontstemd over opzeggen omroep-cao

(19 december 2005)

Geachte heer Schuiteman,

Met grote ontstemming heeft de NVJ kennis genomen van de opzegging van de in de stichting ROOS verenigde organisaties van de CAO voor het omroeppersoneel. Wij kunnen de stap die de regionale omroepen, juiste in deze fase van de onderhandelingen, niet plaatsen. Bij de totstandkoming van de CAO voor 2005 is de afspraak gemaakt de CAO te moderniseren. ROOS heeft hiertoe een notitie geschreven waar wij ook kennis van hebben genomen. Onderdelen van deze notitie konden wij ook terugvinden in de uiteindelijke voorstellenbrief van de werkgeversdelegatie. Ook de werknemersorganisaties, waaronder de NVJ, heeft een voorstellenbrief geformuleerd.

Het afgelopen driekwart jaar is er intensief contact geweest tussen de onderhandelingsdelegaties. Het was van meet af aan duidelijk dat partijen het op enkele fundamentele punten oneens zijn. In uw brief aan de medewerkers stelt u dat u al anderhalf jaar aanstuurt op een andere CAO. U wordt echter op uw wenken bedient, want die urgentie wordt door alle partijen niet alleen gevoeld, er wordt inmiddels ook hard aan gewerkt.

Tevens stelt u dat de moderniseringsdiscussie wordt gedomineerd door de problemen bij de landelijke omroepen. Feit is dat in zowel de werkgevers- als de werknemersdelegatie vertegenwoordigers zitten van de regionale omroepen. Uw constatering wordt echter niet gedeeld door de vertegenwoordiging van de NVJ.

Het is een karikatuur van de werkelijkheid te noemen als u schrijft dat het tijdens de onderhandelingen geregeld gaat over de vraag of de Raad van Bestuur of de omroepen bepalen hoe het sociaal beleid er uit dient te zien. Inderdaad is het voor de NVJ van groot belang dat op hoofdpunten afspraken worden gemaakt ten aanzien van het HRM-beleid. Maar dat gaat wat ons betreft nadrukkelijk niet uitsluitend over de landelijke omroepen. Ook op het gebied van personeelsbeleid bij de regionale omroepen vinden wij dat er verbeteringen doorgevoerd moeten worden.

Wat ons het meest verbaast is wel dat ROOS veelvuldig aangeeft dat het allemaal anders moet, maar dat van die urgentie niets te merken is aan de onderhandelingstafel. Uw vertegenwoordiger was telkens aanwezig. Het zou dan ook gepast zijn als hij daar de zaken ter discussie stelt. Met het presenteren van een notitie en het enkel aanwezig zijn worden geen veranderingen gerealiseerd. Bovendien hebben NVJ en andere vakorganisaties juist flinke beweging gemaakt op de punten die voor de regionale omroepen zo belangrijk zijn. Wij willen praten om meer afspraken op decentraal niveau te maken. Wij willen een ander loongebouw, zodat ook ruimte kan worden gecreëerd voor functies die uitsluitend in de regio voor komen. Wij willen praten over een jaarurennorm.

Het is dan ook uiterst onverstandig de nog lopende onderhandelingen onder tijdsdruk te zetten. Zeker omdat de landelijke omroepen en de Wereldomroep blijkbaar nog wel voldoende goede wil en vorderingen zien in het onderhandelingsproces. De NVJ wil een akkoord sluiten als er ook een akkoord ligt. Dat dwing je niet af met de factor tijd, maar met goede argumenten en met een evenwichtig pakket aan arbeidsvoorwaarden. Voor de NVJ is het nog altijd niet bespreekbaar te komen tot een regionale omroep-CAO. Niet omdat de NVJ dat zo bedenkt, maar omdat onze achterban er mordicus tegen is. Ook zij hebben uw voorstellen gelezen en hebben heel goed begrepen dat uw definitie van kostenbeheersing een regelrechte bezuiniging op de arbeidsvoorwaarden betekent. Ook zij snappen dat de greep door de provincies op de vaststelling van de arbeidsvoorwaarden alleen maar groter wordt bij een CAO voor de regionale omroepen.

Anderhalf jaar geleden werd bekend dat ROOS afstevende op een eigen CAO. Vooral om zeker 12 procent op de loonkosten te kunnen besparen. De reactie van de medewerkers was niet dubbelzinnig te interpreteren. ROOS bleef, met tegenzin, bij de CAO. De stap die nu gezet is, kunnen wij niet anders uitleggen dan een nieuwe poging uit de Omroep-CAO te stappen. U mag het een formaliteit noemen. Wij nemen het uiterst serieus en zullen met de leden gaan overleggen over de vervolgstappen als u daadwerkelijk besluit niet aan te sluiten bij een eventueel akkoord. Omdat volgens ons niemand zit te wachten op onrust over de arbeidsvoorwaarden willen wij er bij u op aandringen de opzegging van de CAO te heroverwegen.


Met vriendelijke groet,







Marc Visch
Secretaris Omroep
NVJ




 
  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1