VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie
Omroep


Nieuwsoverzicht


 Over de sectie 

Algemeen
Bestuur

 Thema's 
C2000

Cao's
OR-info
Redactiestatuut

Email:
omroep@nvj.nl
 

  Nieuws Sectie Omroep
Terug naar nieuwsoverzicht

Referendum eindbod werkgevers
voor sociaal plan EO/ PO
19/12/2003

Informatiebijeenkomst op
dinsdag 6 januari 2004, Marconizaal Mediacentrum 12.30 uur

Aan de NVJ-leden werkzaam bij de landelijke publieke omroepen.

Beste collega,

Al vanaf september jl. zijn NVJ en andere bonden met de werkgevers van EO en Publieke Omroep (PO) in gesprek over een sociaal plan. Onze intentie was om één omroepbreed sociaal plan af te sluiten om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Uiteindelijk wilden de werkgevers alleen voor EO en PO een afspraak maken en de andere omroepen de mogelijkheid geven om bij deze afspraken aan te haken.

Omdat wij beseffen dat de onderstaande afspraak maatgevend zal worden bij alle andere omroepen, waar vroeg of laat reorganisaties aan de orde zullen zijn, is het van groot belang dat u allen uw oordeel geeft over het voorliggende voorstel.

De onderhandelingen verliepen in een moeizame sfeer. Voor ons lag steeds het accent op behoud van werk via interne en externe plaatsing en mogelijkheden voor vrijwillig vertrek, zodat zo min mogelijk werknemers gedwongen ontslagen behoeven te worden.

Werkgelegenheid
Wij wilden concretere afspraken over behoud van werk, ook buiten de eigen omroep. Dus vroegen wij om een langere periode in dienst van de werkgever (6 tot 12 maanden afh. van leeftijd) voordat ontslag wordt aangezegd) en een actief bemiddelingstraject. Daarbij moet je denken aan het doen van passende aanbiedingen voor boventallige medewerkers.
Dat wilden de EO en Po per se niet, ze willen het dienstverband met boventalligen beëindigen binnen 4 maanden en beperktere bemiddelingsmogelijkheden.

Schadevergoeding bij gedwongen vertrek
Ook vroegen wij om toepassing van de CAO-regeling met een gemiddelde aanvulling tot 80 % van het oude salaris over eenderde van de diensttijd tot maximaal 60 maanden. Dat zou dan als vangnet dienen voor ex-medewerkers, die onverhoeds werkloos blijven, dus ook alleen als aanvulling op hun uitkering. Of bij een salaris elders van minder dan 80 %.
Met name voor medewerkers, die geen ander werk meer weten te vinden, is dit een goede regeling.
Medewerkers, die wel eerder ander werk zouden vinden, ook eventueel niet-boventalligen, zouden in ons voorstel kunnen kiezen voor een geldbedrag ineens (de kantonrechtersformule)

Ook daar denken deze beide werkgevers anders over. Een aanvullingsregeling vinden zijn niet aanvaardbaar. In plaats daarvan bieden zij iedere medewerker, die intern niet geplaatst kan worden, een financiële regeling ineens, te weten een bedrag op basis van 110% van de kantonrechtersformule.

Ruw gezegd is de kantonrechtersformule een vergoeding van één maandsalaris per dienstjaar onder de veertig, 1,5 maandsalaris per dienstjaar tussen 40 en 50 en 2 maandsalarissen voor elk dienstjaar boven de 50. Voor sommige individuele medewerkers kan zo’n regeling heel behoorlijk uitpakken, zeker als je relatief snel ander werk vindt.

Ouderenregeling
De NVJ heeft ook sterk ingezet op een goede ouderenregeling. EO en Po wilden dit aanvankelijk helemaal niet. Dit is het enige punt, waar we elkaar heel dicht genaderd zijn. Als u dit eindbod accepteert, dan kunnen boventallige oudere medewerkers vanaf 55 jaar met 80% inkomensgarantie de TOP halen en 57,5 jarigen met 90 %. Voor beide groepen loopt de pensioenopbouw op basis van oude 100% aanspraken door.

Tenslotte is er discussie geweest over het dienstjarenbegrip. Wij stelden voor ook de dienstjaren meetellen, die freelance bij een bepaalde omroep zijn gewerkt, zolang dat maar structureel (tenminste 10 maanden per jaar) heeft plaatsgehad. De werkgevers willen die jaren pertinent niet meetellen.

Eindbod
EO en PO hebben ons meegedeeld dat het hierboven opgesomde (zie ook bijlage) een eindbod betreft, omdat hun financiële marges daarmee zijn bereikt. Zij willen vóór 12 januari van ons horen of we hun eindbod accepteren. Daarna gaat volgens hen dit pakket bij hen van tafel en is er geen sociaal plan.

Referendum
Dat plaatst ons voor een dilemma, want kort door de bocht gezegd: een echt slecht verhaal ligt er niet, maar het heeft niet de werkgelegenheidsinspanning en keuzemogelijkheden, die we vroegen.
Bovendien wijkt het af van de CAO-uitgangspunten. Hierover moeten we u eerst raadplegen, alvorens een akkoord te willen overwegen.
U zult moeten beslissen of dit voor u aanvaardbaar is.
Ook als u niet werkt bij EO of Po werkt, moet u vooral ook reageren. Want als dit sociaal plan wordt geaccepteerd, wordt het maatgevend voor alle andere omroepen.
Daarom leggen wij dit referendum voor aan alle leden.

En als u nee zegt?
Als u nee zegt, betekent dat dat de NVJ het Sociaal plan niet in de voorgestelde vorm zal tekenen en de NVJ zelf een eindbod zal doen. Als dit niet door de werkgevers wordt aanvaard is er geen overeengekomen Sociaal plan. Dat betekent dat u als lid ook niet gebonden zult zijn aan de daarin opgenomen regelingen, maar ook geen beroep kunt doen op bemiddeling en de voorgestelde vergoeding. Als u als gevolg van een reorganisatie toch ontslagen zou worden, zal de NVJ zich beroepen op de CAO-regelingen (bijlage VIII) hetgeen in ieder geval een aanvullingsregeling tot 80% van het salaris op basis van opgebouwde diensttijd inhoudt. Uiteindelijk zal in alle gevallen een rechter beslissen wat deze redelijk acht.

Wat moet u doen?
1. Lees eerst de pakketvergelijking (Word-bestand) van wat de NVJ en andere bonden vroegen en wat werkgevers bieden.
2. Lees dan de integrale tekst van de sociale begeleidingsregeling, zoals die door werkgevers wordt voorgesteld.
3. Wilt u daarna een nadere toelichting, bezoek dan de informatiebijeenkomst op dinsdag 6 januari van 12.30 tot 14.00, Marconizaal, Mediacentrum, Hilversum
4. Breng uw stem uit via omroep@nvj.nl door te melden of u voor of tegen het eindbod van de werkgevers stemt of zich van stemmen onthoudt. Ook kunt uw opmerkingen toevoegen. Of u vult onderstaande strook in en retourneer deze met de antwoordenveloppe aan NVJ.

PS. U kunt ook ter plekke op 6 januari, maar ook de 2 dagen er na, te weten tot en met vrijdag 9 januari, nog uw stem uitbrengen.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning

Secretaris omroepzaken NVJ


 

  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1