VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad


Sectie
NVF
Nieuwsoverzicht

Archiefoverzicht

 Over de sectie 

Algemeen
Algemene
voorwaarden
(ENG)
Routebeschrijving
Bestuur
Lidmaatschap
Ledenlijst
Netwerk
Richtprijzen
Zilveren camera Thema
C2000

Redactie:
Anne-Marie
Van Midden


Email:
Ellie Speet

 

  Nieuwsovericht NVF
Terug naar nieuwsoverzicht


FOTOJOURNALISTEN ONDER DRUK
nieuwsbrief mei 2006


WEGENER DAGBLADEN
Bezuinigingsronde en fotojournalisten U heeft het gelezen, in dagbladen en op Villamedia. Bij de bekendmaking van de bezuinigingsplannen en de gedwongen ontslagen van Wegener Dagbladen werd het voornemen aangekondigd om alle fotojournalisten te ontslaan.

Het bestuur van de NVJ/NVF heeft bij de Raad van Bestuur van Wegener ernstig bezwaar gemaakt tegen deze maatregel die al bij voorbaat voor ťťn bepaalde groep zou moeten gelden; fotojournalisten en hun schrijvende collegas werken aan hetzelfde journalistieke product en vormen gezamenlijk redacties. De Raad van Bestuur blijft er in haar antwoord bij dat in de nieuwe opzet van Wegener Dagbladen de keuze blijft voor uitbesteding van fotos.Het NVJ/NVF-bestuur maakt zich grote zorgen om de positie van de betrokken fotojournalisten. Samen met dagbladsecretaris Bianca Rootsaert, NVJ-advocaat Siep van der GaliŽn en met Ellie Speet wordt deze week met de betrokken fotojournalisten overlegd over welke stappen er ondernomen kunnen worden.


De Gelderlander
Binnen de Gelderlander is het zogeheten verkennend experiment mbt fotografie door journalisten geŽvalueeerd. Hoofdredacteur, fotoredactie, en enkele freelance fotojournalisten hebben die evaluatie samen met Joep Lennarts en Ellie Speet besproken. In de experimenteerperiode hebben de redactiecameras niets toegevoegd aan het fotojournalistieke beeld van de Gelderlander. Het plan om schrijvend journalisten van de Gelderlander op groter schaal met een camera op pad te sturen is vooralsnog even van de baan. Niet omdat het experiment niets heeft opgeleverd, maar de onrust die de protesten tegen het experiment teweeg heeft gebracht vormt voor de hoofdredactie de reden om de verdere invoering van het plan in ieder geval uit te stellen.In het gesprek is door de fotojournalisten vooral benadrukt dat fotojournalistiek een vak is dat niet zo maar door niet-fotojournalisten kan worden overgenomen. De fotografen wezen er ook op dat de schrijvende collegas al onder grote werkdruk opereren en stomweg geen tijd hebben om kwalitatief goede foto's te maken. Het door de redactie laten maken van zogenaamde bijfotos en eenkoloms portretten blijft NVF en fotografen zorgen baren. Het haalt de bodem uit de opdrachtenportefeuille van fotografen, die gedwongen naar andere opdrachtgevers moeten zoeken en minder beschikbaar zullen zijn voor de krant. Hoofd- en fotoredactie kwamen daarop met het voorstel om fotojournalisten bijvoorbeeld bij een opdracht als een portret, niet alleen de fotografie, maar de complete opdracht te laten verzorgen. Fotojournalisten kunnen aan de hand van een vragen-format voor de geportretteerde met tekstmateriaal thuiskomen waarmee de eindredacteur het verhaal kan afronden.

Ook kwam de organisatie van opdrachten aan fotojournalisten ter sprake. Te vaak worden opdrachten door de redactie ad hoc uitgezet waardoor het voor fotografen moeilijk is dagen te plannen en opdrachten van derden een plek te geven. Fotografen pleiten voor het zo vroeg mogelijk georganiseerd doorgeven van lijstjes met opdrachten. De Gelderlander heeft toegezegd in de organisatie verbetering aan te brengen.Wij houden contact met de Gelderlander.


AD NIEUWS MEDIA
Intussen is een reactie binnen van AD Nieuws Media op het commentaar dat de NVJ schriftelijk op de Overeenkomst van opdracht heeft gegeven. Weliswaar volgens afspraak, maar niettemin traag. Op onderdelen, als exclusiviteit, schuift AD wat op, maar ten aanzien van elektronisch hergebruik geen millimeter. Wij zijn aan zet.Maar terwijl wij nog in overleg zijn vernamen wij dat sommige fotojournalisten door de hoofdredactie werden gebeld met de mededeling dat er voor gebruik van archiefmateriaal geen vergoeding meer geldt. Hierover hebben wij duidelijkheid gevraagd. Tot nu toe hoorden wij regelmatig van freelancers die niet hebben getekend, dat zij gewoon op de oude voet verder gaan. Opdrachten gaan door, betalingen ook. Zo zie je dat het werkt als je voet bij stuk houdt. Echter, de eerste geluiden komen binnen dat collegas onder druk worden gezet om de overeenkomst te tekenen, en zo niet, geen opdrachten meer kunnen verwachten. Wij hebben AD hierop aangesproken en erop aangedrongen vaart achter het overleg te zetten. Uiteraard hopen wij u snel over de uitkomst te informeren. 
 


 

  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur

 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1