VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
NVJ voorpagina Adres


Nieuwsoverzicht
Nieuwsarchief
Adres, contact
Secties: zie rechts

 Over de NVJ 
Algemeen
Cao's / Statuten
Individuele hulp
Internationaal
Lidmaatschap
Onderdelen
Perskaarten
Secretariaat
Stemlokaal
WieIsWie bij de NVJ

Contributievoordeel
NVJ-verzekeringen

Extern:
NVJ-archief (IISG)


 Thema
C2000

  Terug naar nieuwsovericht


GAZA 2007

Al 25 jaar kom ik in de Gazastrook, ik heb er inmiddels veel contacten en vooral ook vrienden, maar sinds de ontvoering van BBC collega Alan Johnston op 12 Maart van dit jaar, zit de schrik er goed in bij ons allemaal.

Maar bij mij begint het traumatisch te worden, getuige het verhaal van mijn vriend en collega Abu Askar, met wie ik samen de afgelopen 25 jaar lief en leed van Gaza heb gedeeld.

Ik leerde Abu Askar kennen als cameraman. Tegenwoordig heeft hij een facilitair bedrijfje in Gaza stad, van waaruit ik live kon gaan, producers kon inhuren en vooral 's avonds met Abu Askar kon bijpraten, onder de avondzon in Gaza, over alles wat mooi maar ook zo lelijk was in de Gaza-strook.

Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje van zijn naaste medewerker Naail dat Abu Askar, onderweg naar huis, door gemaskerde en vooral zwaar bewapende Hamasleden was ontvoerd. De schrik sloeg er goed in bij mij.

Onmiddellijk zijn wij gaan bellen: eerst met het kantoor van Hamas-premier Hanye, die ik nog niet zo lang geleden had geïnterviewd (o.a. dankzij Abu Askar). We maakten duidelijk dat wij rekenden op zijn onmiddelijke vrijlating.

Mijn vriend werkt ook voor Abu Dabi TV en ook van daaruit werd er actie ondernomen. De druk op Hamas was groot en met succes: Abu Askarwerd diezelfde avond laat nog vrijgelaten.

Inmiddels heeft Abu Askar ons verteld wat hem is overkomen. Na zijn aanhouding werd hij door de gemaskerde Hamas-leden naar een gebouwtje gebracht, vlakbij de Moskee in de straat waar hij woont. Op een steenworp afstand van zijn vrouw en kinderen - die dat niet wisten.

Hij werd beschuldigd van verraad en gemarteld door stokslagen op zijn rug. Een week na de ontvoering waren de wonden daar nog goed te zien. Abu Askar vertelde dat hij dacht dat hij dood ging.

Tijdens de martelingen en vooral ook de vernederingen door zijn landgenoten van Hamas, werd er voor zijn ogen een 15-jarige jongen binnengebracht en op de grond gegooid. Abu Askar vroeg wat die jongen had misdaan. Volgens zijn beulen had de jongen te nieuwsgierig naar de verrichtingen van Hamas-aanhangers op straat staan kijken.

Verder werd hem gezegd zijn mond te houden en kreeg hij nog meer klappen, op hetzelfde moment schoot een van de Hamas-mensen de jongen in zijn knieschijf met een schot uit zijn semi-automatische geweer.

Dit gebeurde alles in hetzelfde kleine kamertje waar Abu Asker werd vastgehouden en geslagen: bloed en stukjes been spatten in zijn gezicht.

Abu Askar is inmiddels gevlucht uit Gaza en is bezig vrouw en kinderen ook weg te halen. Abu Dabi biedt hem voorlopig onderdak. Trillend vertelde hij ons dit verhaal en dat inmiddels het been van de 15-jarige jongen is afgezet.

Ik maak mij nu ernstig zorgen over BBC-collega Alan Johnston. Nog meer zorgen heb ik over het feit dat het verhaal van de Palestijnen in Gaza voorlopig niet meer verteld kan worden. Want Gaza anno 2007 wordt en ís eigenlijk al verboden gebied voor journalisten.

Een maatregel die we ons zelf hebben opgelegd – Alan Johnston en mijn maatje Abu Askar zijn het antwoord waarom.

Conny Mus
RTL Nieuws
 
  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur

 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1