VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
NVJ voorpagina Adres


Nieuwsoverzicht
Nieuwsarchief
Adres, contact
Secties: zie rechts

 Over de NVJ 
Algemeen
Cao's / Statuten
Individuele hulp
Internationaal
Lidmaatschap
Onderdelen
Perskaarten
Secretariaat
Stemlokaal
WieIsWie bij de NVJ

Contributievoordeel
NVJ-verzekeringen

Extern:
NVJ-archief (IISG)


 Thema
C2000

  Terug naar nieuwsovericht

Mat Herben in conflict met freelance fotograaf
30 juni 2004

Fotograaf Thomas Schlijper heeft, ondersteund door de NVJ en haar advocaat Dylan Griffiths, aan Mat Herben gevraagd zijn onjuiste beweringen over Schlijper te rectificeren. Aanleiding is het tendentieuze optreden van Herben na het recente incident waarbij minister Verdonk met ketchup werd besmeurd door twee vrouwen. Sindsdien heeft Herben dit incident en de groepering die volgens Herben daarvoor verantwoordelijk is, in verband gebracht met freelance fotograaf Thomas Schlijper. Herben beweerde dat een van de vrouwen een vriendin is van Schlijper en dat die vriendschap relevant is, omdat Schlijper "een van de belangrijkste leden van de actiegroep Antifascistische Aktie" zou zijn. Herbens beweringen zijn onjuist. Schlijper is niet met een van die vrouwen bevriend, noch is hij lid van de actiegroep Antifascistische Aktie. Herben uitte zijn verdachtmakingen via BNR Nieuwsradio en in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer. De beschuldigingen aan het adres van Schlijper zijn bovendien openbaar gemaakt op de websites van LPF en Jonge Fortuynisten. In het vragenuurtje van de Tweede Kamer op 22 juni jl. sprak Herben over mogelijke verbanden tussen het ketchupincident en een telefonische doodsbedreiging - een dag later - aan het adres van minister Verdonk door een tot dan toe onbekende man. Meteen hierna liet Herben de volgende verrassende opmerking volgen:
"Justitie heeft een gouden kans laten lopen die eventuele verbanden te ontrafelen en deze criminele organisaties een slag toe te brengen. Het vaststellen van de identiteit is niet moeilijk. Immers de betrokkenen waren volgens de politie bekende veelplegers, behorend tot een groep die zich Anti-Fascistische Actie noemt. Een van de vrouwen is naar eigen zeggen bevriend met de fotograaf T.S. die op internet foto’s verspreidt van LPF-politici en hun woning, zoals van mij."
Dylan Griffiths, advocaat van de NVJ, stelt hier in zijn brief aan Herben tegenover:
"Schlijper heeft nooit een foto van de heer Herben, noch van andere LPF-politici, op het internet geplaatst. Wel heeft Schlijper, in 2002, in opdracht van De Volkskrant een foto gemaakt van het huis van de heer Herben, waar toen een politiepost voor stond. Die foto is gemaakt na toestemming van de agent die in die politiepost zat, en nadat Schlijper zich had gelegitimeerd. Schlijper heeft die foto, net als al zijn andere werk, op zijn website geplaatst. Bij de foto is geen adres vermeld."
Dat Herben in de Tweede Kamer Thomas Schlijper aanduidt als "T.S.", daarvan zegt de NVJ-advocaat dat de heer Herben de verdachtmakingen aan het adres van Schlijper kracht heeft bijgezet door hem slechts aan te duiden met zijn initialen, "T.S.", zoals dat in het algemeen met verdachten van strafbare feiten gebeurt.
Dylan Griffithse NVJ-advocaat concludeert:
"Bovengenoemde uitlatingen zijn dus onjuist. Ze zijn daarnaast schadelijk voor de reputatie van Schlijper als fotojournalist. Zijn journalistieke integriteit en onafhankelijkheid worden met die uitingen immers in twijfel getrokken."
In een antwoord aan de advocaat zegt Herben dat hij Schlijper niet van strafbare feiten of laakbare handelingen heeft beschuldigd, maar slechts wilde aangeven dat de identiteit van een van de activisten via Schlijper zou kunnen worden achterhaald.
Schlijper en de NVJ hebben hun twijfels bij de goede bedoelingen van Herben, maar hoe dan ook blijft staan dat Herben onjuiste beweringen over Schlijper heeft gedaan, die schadelijk zijn voor Schlijper zelf en voor de journalistiek in het algemeen, met voor betrokkene schadelijke, nadelige gevolgen. Het stelt teleur dat Herben die onjuiste beweringen niet heeft willen rectificeren.
 
  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1