VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie
Lokale Media


Nieuwsoverzicht

Nieuwsarchief
Cao-overzicht

 Thema              

C2000
Werknemersflyer
WIA (pdf)

Jonge instroom


 Over de sectie 

Algemeen
Bestuur
Werkgroepen

 Coördinatie-     
 punt cao HaH  

Verslag 2004
Voorstellen 2004
Cao-overzicht


 E-mail                
lokalemedia@nvj.nl
 

  Archief Sectie Lokale Media

Hoofdlijnen Sociaal Plan Wegener
3/5/2003

Algemeen
Tussen Wegener NV en de werknemersorganisaties NVJ, FNV Kiem, CNV Media en de Unie is principe-overeenstemming bereikt over de inhoud van een sociaal plan, genaamd Sociaal Plan Wegener Krantenbedrijven. Dit plan zal gelden tot en met 31 december 2004 en zal van toepassing zijn voor reorganisaties die plaatsvinden binnen de krantenbedrijven van Wegener.

Aanleiding voor dit sociaal plan zijn de reorganisaties die Wegener heeft aangekondigd met betrekking tot de noodzakelijke structurele verlaging van het kostenpatroon voor het vervaardigen van (regionale) kranten. Eén en ander zal onder meer tot gevolg hebben dat niet voorkomen kan worden dat arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Wegener realiseert zich dat dit voor betrokkenen bijzonder grote gevolgen kan hebben. Beide partijen hebben zich ingespannen om - via het sociaal plan - de gevolgen, zoveel als mogelijk, op sociaal verantwoorde wijze op te vangen.

Hoofdlijnen principe overeenstemming

Proces: Twee fasen
De eerste fase is de zogenoemde overtolligheidfase.
Deze beslaat één maand en is erop gericht om vrijwillig verloop te stimuleren. Daartoe zijn een tweetal specifieke instrumenten ontworpen, namelijk:
de vertrekstimuleringsregeling;
de regeling stimulering parttime-werken.

Van deze instrumenten kan gebruik worden gemaakt indien het vertrek cq het minder werken, daadwerkelijk bijdraagt aan het oplossen van overtolligheid cq het voorkomen van boventalligheid bij uitwisselbare functies. Daarbij geldt tevens dat het gebruik van deze regelingen niet mag leiden tot een onverantwoorde wijziging van de leeftijdsopbouw binnen de betrokken afdeling(en).

De vertrekstimuleringsregeling bestaat uit een uitkering ineens conform de zogenoemde kantonrechterformule.

De regeling stimulering parttime-werken kent eveneens een uitkering ineens, voor dat gedeelte dat men minder gaat werken. De hoogte hiervan is gelijk aan de hoogte van de kantonrechterformule over het gedeelte van het aantal uren dat vervalt.

Nadat de overtolligheidfase is afgerond wordt vastgesteld of de totale noodzakelijke vermindering van de personeelsbezetting (aantal FTE's) op deze wijze is gerealiseerd. Als dit onverhoopt niet het geval is, zal de verdere vermindering worden geëffectueerd door het benoemen van boventalligen.

Het aanwijzen van boventalligen zal - voor zover er niet sprake is van een direct causaal verband - gebeuren op basis van het zogenoemde Lifo-beginsel (last in first out). Daar waar dit mogelijk is zal dit geschieden binnen het zogenoemde "afspiegelingsprincipe" (leeftijdsopbouw van de afdeling) tenzij dit in strijd is met de geldende wetgeving.

Hiermee is de tweede fase ingezet: de zogenoemde boventalligheidfase.
Deze bestaat uit:
een oriëntatie-termijn (twee maanden);
een zoek- en herplaatsingtermijn afhankelijk van leeftijd en duur dienstverband (variërend van drie maanden tot twaalf maanden);
en eventueel een scholingstermijn: in specifieke situaties kan de zoek- en herplaatsingtermijn worden verlengd met maximaal zes maanden in verband met scholingsactiviteiten.

In de oriëntatie-termijn wordt vastgesteld of betrokkene alsnog gebruik wenst te maken van de vertrekstimuleringsregeling, dan wel in aanmerking wenst te komen voor het zoek- en herplaatsingtraject.

Tabel herplaatsingtermijn:

Leeftijd   

  Dienstjaren
  tot 3 3 tm 9 10 tm15 16 tm 20 >21
< 30 jaar 3 4 5 - -
30 - 39 jaar 4 5 6 7 8
40 - 44 jaar 5 6 7 8 9
45 - 49 jaar 7 8 9 10 11
> 50 jaar 8 9 10 11 12

Gedurende de herplaatsingperiode zal betrokkene gebruik kunnen maken van deskundige ondersteuning bij het zoeken naar ander werk, zowel binnen als buiten Wegener.
Ook bestaat de mogelijkheid om onder een aantal voorwaarden gebruik te maken van aanvullende opleiding of scholing.

Indien onverhoopt aan het einde van de herplaatsingtermijn (eventueel vermeerderd met een scholingstermijn) geen herplaatsing is gerealiseerd (binnen of buiten Wegener), zal het dienstverband worden beëindigd.

Indien een werknemer boventallig wordt en 55 jaar of ouder is, geldt een ontslagbescher-ming als betrokkene bereid is andere werkzaamheden te verrichten. Mochten deze niet tot zijn Vut beschikbaar zijn, dan zal betrokkene - op verzoek van de werkgever - vanaf 57,5 jaar gebruik maken van de ouderenregeling.

Ouderenregeling
Voor werknemers die boventallig worden en op het moment van aanzeggen de leeftijd van 57,5 jaar hebben bereikt, zal de ouderenregeling van toepassing zijn.

Vanaf 57,5 tot 60 jaar blijft het dienstverband in stand en wordt 100% van het laatstverdiende loon uitbetaald. Betrokkene wordt vrijgesteld van werken.
Vanaf 60 jaar zal betrokkene gebruik maken van de Vut-regeling. De daaruit voortvloeiende uitkering zal worden aangevuld tot 85% netto van het laatstverdiende loon. De totale uitkering zal worden geïndexeerd conform de index die het FWG toepast.

Exit-regeling
Voor diegenen van wie het dienstverband na ommekomst van de (verlengde) herplaatsingtermijn wordt beëindigd, zal van toepassing zijn hetgeen in de voorbetrokkene geldende CAO is opgenomen inzake ontslag na reorganisatie / structuurwijziging. Indien de grafimedia CAO van toepassing is, zal de daarin opgenomen termijn van aanvulling lager loon / WW-uitkering worden uitgebreid met 25%. Op deze wijze wordt het verschil tussen deze CAO en die voor journalisten overbrugd.

Deze principe overeenstemming zal als basis dienen voor een nader uit te werken gedetailleerd sociaal plan.

Apeldoorn, 13 mei 2003

 


 

  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1