VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie
Lokale Media


Nieuwsoverzicht

Nieuwsarchief
Cao-overzicht

 Thema              

C2000
Werknemersflyer
WIA (pdf)

Jonge instroom


 Over de sectie 

Algemeen
Bestuur
Werkgroepen

 Coördinatie-     
 punt cao HaH  

Verslag 2004
Voorstellen 2004
Cao-overzicht


 E-mail                
lokalemedia@nvj.nl
 

  Archief Sectie Lokale Media

Belastingaspecten Gouden handdruk
3/5/2003

In het Sociaal Plan voor Wegener, waarover een principe-akkoord is afgeloten, is de mogelijkheid opgenomen voor een ‘gouden handdruk’ voor zowel degenen die vrijwillig vertrekken als zij die korter gaan werken.
Degenen die van deze regeling gebruik zouden willen maken komen fiscaal voor een belangrijke keuze te staan: nu belasting betalen of pas later. Dat laatste is namelijk mogelijk als je de uitkering onderbrengt bij een verzekeraar.

Een kort overzicht van de fiscale mogelijkheden gebaseerd op een memorandum over dit onderwerp van Edwin van Overmeire, fiscalist bij Deloitte en Touche:

Een uitkering ineens voor in de toekomst te derven loon of aanspraken op pensioen wordt belast tegen het progessieve tarief in Box 1, in dit geval 42 of 52 procent. Dat is dus zeer onvoordelig.

Tweede mogelijkheid is ‘middeling’. Dat een regeling in de inkomstenbelasting, die van toepassing is als het inkomen in de drie jaren voor of na het vertrek substantieel lager is. Er wordt dan over drie aaneengesloten jaren een gemiddeld inkomen berekend en vastgesteld hoe hoog de belasting had moeten zijn. Dat bedrag wordt vergeleken met de werkelijk betaalde belasting en als het verschil groter is dan 545 euro kun je teveel betaalde terugvragen. Zo’n verzoek moet wel binnen 36 maanden na de definitieve aanslag worden ingediend.

Tenslotte is er de mogelijkheid om de uitkering te storten bij een verzekeraar en dan vervolgens een reeks periodieke uitkeringen te ontvangen, lijfrente dus. Stamrecht heet dat en belasting (in dit geval loonheffing) betaal je alleen over de uitkering die je ontvangt. Dat levert meteen een belastingvoordeel op van 10 procent. Omdat echter de uitkeringen ingedeeld zijn in Box 1 zijn ze ook vrijgesteld voor de vermogensheffing van 1,2 procent in Box 3.
Als de werkgever tegen je zin een bedrag ineens ter beschikking stelt en je aantoonbaar stappen hebt ondernomen om een stamrecht te kopen, wordt de uitkering eveneens niet belast.
Offertes van verzekeraar verschillen soms aanzienlijk. Het is raadzaam om er tenminste drie aan te vragen.

De stamrechtregeling kent wel een aantal spelregels. Als je je daar niet aan houdt wordt het hele kapitaal alsnog belast tegen het hoge tarief.

In de eerste plaats moeten de uitkeringen uiterlijk ingaan op je 70e verjaardag en ze mogen alleen toekomen aan jezelf, de (ex-)partner, de (ex-)echtgenoot of eigen kinderen onder de dertig. Pleeg- en stiefkinderen horen er ook bij.

De uitkeringen kennen een minimale looptijd. Daarvoor hanteren verzekeraars vuistregels: bij iemand van 40 jaar is looptijd minimaal zes jaar, bij iemand van 50 jaar minimaal drie.

Uitkeringen mogen verschillen in hoogte, maar de laagste mag nooit minder zijn dan 20 procent van de hoogste. Je kunt op die manier wel schommelingen in het inkomen opvangen.

Het is fiscaal toegestaan om de uitkering te stoppen als je weer een baan hebt gevonden. Het geld mag dan gereserveerd voor eerder stoppen met werken of een aanvulling op het pensioen. Harde eis blijft ook dan dat de uitkeringen uiterlijk op je 70e moeten ingaan.

Het recht op de uitkeringen mag niet worden afgekocht of worden gebruikt als onderpand voor een schuld..

Tenslotte nog twee dingen:
- ‘Smartengeld’ volgens artikel 42.4 van de CAO is onbelast.
- Een "gouden handdruk" kan in zoverre van invloed zijn op een WW-uitkering, dat het recht op een WW-uitkering pas ingaat na afloop van de fictieve opzegtermijn. Dat is de termijn van opzegging die de werkgever in acht moet nemen, minus 1 maand. Wanneer een ontslagprocedure bij het CWI wordt gevoerd is dat geen punt van aandacht, maar wel wanneer er een ontbindingsprocedure wordt gevoerd bij de kantonrechter.


Frans van Mourik
Voorzitter Waakhondenoverleg
 


 

  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1