Freelance-journalist.nl
 
 
Nieuwe pagina 1

Een site van de sectie
Freelance van de
Nederlandse vereniging
van Journalisten

Nieuwsoverzicht
Adres, contact
Activiteiten

Bestuur
Leverings-
voorwaarden
Jaarverslag:
2004
2003
2002


Thema:
C2000

Archief en dossiers

 

 

 


*
E-mail Sectie:
Ellie Speet
E-mail Redactie:
Lotte van Doorn

 

 

Tarievencalculator voor freelancers
Weet wat je waard bent!

Snel naar de
tarievencalculator voor freelancers bij

dagbladen;
publiekstijdschriften;
de omroep
 

Voor veel freelancers blijkt het lastig te zijn om tot een goede tariefstelling te komen. Wat moet je vragen per uur of per woord? Hoe verreken je je specialisme, je journalistieke vaardigheden, je ervaring? Hoe zit dat met je huisvesting, je ziektekosten en pensioenverzekering, of de kosten van je computer en internetverbinding? En dan hebben we het nog niet over de vele voordelen die jij als freelance journalist je opdrachtgever te bieden hebt: je flexibiliteit, je snelheid van werken, je eigen netwerk.

Het kapitaal, dat ben je zelf. Praat daar dus ook eerst over met je opdrachtgever voordat het tarief ter sprake komt. Dat moet hem wat waard zijn. En vervolgens komt het er op aan om met elkaar een redelijk tarief te bepalen. Om je daarbij te helpen heeft de NVJ Sectie Freelance een tarievencalculator ontwikkeld.

Als referentiekader voor de calculator is het salarisgebouw van journalisten in vaste dienst genomen. Met de relevante CAO als uitgangspunt kan een freelance journalist tot een tarief komen dat niet minder is dan het inkomen van een journalist in vaste dienst die vergelijkbaar journalistiek werk verricht. Het brutoloon van de werknemer alleen is echter niet voldoende. Voor de freelancer zijn daarnaast ook zaken als vakantietoeslag, werkgeverslasten en bedrijfskosten van belang. Deze worden dan ook in de calculator meegerekend.

Op basis van jouw persoonlijke situatie kan je met het rekenmodel op eenvoudige wijze uitkomen op een realistisch uurtarief. Biedt de
opdrachtgever je een woordtarief aan, maak dan een inschatting van de tijd die met de opdracht is gemoeid, om te zien of dat woordtarief voldoende is om de kosten gedekt te krijgen. Kom je te laag uit? Stel dan een hoger tarief!

Tarievencalculator voor freelancers bij dagbladen
Tarievencalculator voor freelancers bij publiekstijdschriften
Tarievencalculator voor freelancers bij de omroep
 

Nieuwe pagina 1
villamedia.nl

Voorpagina Freelance | Naar NVJ | Naar VillaMedia
Reageren:
freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1