Freelance-journalist.nl
 
 

Nieuwe pagina 1

Een site van de sectie
Freelance van de
Nederlandse vereniging
van Journalisten

Nieuwsoverzicht
Adres, contact
Activiteiten

Bestuur
Leverings-
voorwaarden
Jaarverslag:
2004
2003
2002


Thema:
C2000

Archief en dossiers

 

 

 


*
E-mail Sectie:
Ellie Speet
E-mail Redactie:
Lotte van Doorn

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Dag over journalistieke vaardigheden
De kneepjes van het vak

20-01-2004

100 freelancers luisterden en keken naar de verschillende interviewstijlen van Marga van Praag (NOS-Journaal), Coen Verbraak (Vrij Nederland) en Hanneke Groenteman tijdens de NVJ freelancersdag 17 januari. Jan Haasbroek (Humanistische Omroep), Bernard Bredero (communicatiedeskundige) becommentarieerden de interviewers, en ook het publiek mengde zich in de discussies. In de middag waren er verschillende workshops: 'bewerken en herschrijven van ruwe tekstfragmenten', 'gebruik van muziek bij radio- en tv-documentaires' en 'managing the flow' waarin het dagthema 'de kneepjes van het vak' verder werd uitgewerkt.

In totaal meldde 120 freelancers zich aan voor de freelancersdag in kasteel Oudaen in Utrecht. Er was echter maar plaats voor 100, waardoor er 20 op de wachtlijst belandden. Zonde voor die laatste groep, want de freelancersdag was verhelderend, leerzaam en bovenal gezellig. Allereerst interviewden de drie coryfeeŽn Marga van Praag (NOS-Journaal), Coen Verbraak (Vrij Nederland) en Hanneke Groenteman ieder tien minuten Mary Michon, over wie zij de nodige achtergrondinformatie hadden. Vervolgens werden zij losgelaten op een 'onbekende' (Chaim van Unen), van wie zij in tien minuten zoveel mogelijk te weten dienden te komen.†

Beste
Na afloop volgde de evaluatie van Jan Haasbroek (Humanistische Omroep), Bernard Bredero (communicatiedeskundige). Haasbroek, stellig in zijn meningen, vond Hanneke Groenteman zonder meer in beide interviews de beste. Zij kwam het snelste 'to the point'. Toch zag hij ook de kwaliteit van Verbraak, die door langzaam steeds dieper graven vooral in de tweede sessie tot in de kern van de persoon wist te dringen. Van Praag bestookte De Grote Onbekende met een pittig vragenvuur. Met deze felle methode wist ook zij tot informatie door te dringen die de andere twee ontglipt was.

Verschillende stijlen
Communicatiedeskundige Bredero, keek niet zo zeer naar beste/slechtste, maar richtte zich in zijn evaluatie op de verschillende stijlen. Wat hem onder andere opviel was het verschil tussen tv-presentatoren en schrijvende pers. In die eerste categorie is de interviewer veel meer deel van het verhaal. Vrij Nederland journalist Verbraak hield zichzelf als persoon veel meer buiten het gesprek.

Dagelijks leven is anders
Haasbroek plaatste wel een kanttekening bij de hoeveelheid informatie die de interviewers loskregen van hun gasten: "Zij wisten allebei wat er ging gebeuren. Zij waren bereid te praten. Dat is in het dagelijks leven wel even anders. Mensen klappen vaak dicht zodra ze op de stoel van de 'geÔnterviewde' komen." Zijn opmerking vond bijval vanuit de zaal, die zich actief mengde in de nabespreking.†

Vervolg
Na lunch volgden de verschillende workshops: 'bewerken en herschrijven van ruwe tekstfragmenten', 'gebruik van muziek bij radio- en tv-documentaires' en 'managing the flow'. En daarna moest er natuurlijk worden geborreld. "De belangstelling voor deze freelancersdag bevestigt de behoefte aan vakinhoudelijke activiteiten. Zo'n dag kan zeker een vervolg krijgen, waarin dan bijvoorbeeld meer wordt gefocust op hoe je mensen kunt benaderen die niet willen praten", aldus Ellie Speet, NVJ-secretaris Freelance, na afloop. Meer informatie volgt.

(LvD)

Nieuwe pagina 1
villamedia.nl

Voorpagina Freelance | Naar NVJ | Naar VillaMedia
Reageren:
freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1