Freelance-journalist.nl
 
 
Nieuwe pagina 1

Een site van de sectie
Freelance van de
Nederlandse vereniging
van Journalisten

Nieuwsoverzicht
Adres, contact
Activiteiten

Bestuur
Leverings-
voorwaarden
Jaarverslag:
2004
2003
2002


Thema:
C2000

Archief en dossiers

 

 

 


*
E-mail Sectie:
Ellie Speet
E-mail Redactie:
Lotte van Doorn

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Jorrit Brenninkmeijer, Pieter Fleury, Lies Janssen, Frénk van der Linden, Margriet Vroomans

WIE ZIJN WIJ?

De NVJ doet onderzoek naar de onderhandelingspositie van omroepfreelancers. Dit onderzoek wordt ondersteund door Stichting Nieuwswaarde en door ons, een forum van journalisten werkzaam in verschillende disciplines van de omroepjournalistiek. Wij bevelen u dit onderzoek van harte aan en roepen u bij deze op mee te werken



Beste collega,

NVJ,
t.a.v. Anouschka van de Graaf
Joh. Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam
tel: 020 - 676 67 71
fax: 020 – 662 49 01
e-mail: avandegraaf@nvj.nl

Direct naar de enquête (.doc)

We kennen allemaal de situatie waarin we denken iets moois te hebben gemaakt, op ons girostrookje kijken en een wanverhouding aantreffen. De tarieven en de voorwaarden waaronder wij werkzaam zijn verslechteren snel in verhouding tot het nabije verleden. Dit onderzoek is opgezet om deze ontwikkelingen een halt toe te roepen en u op uw rechten te wijzen.

Opdrachtgevers hebben u nodig, beseft u eens wat dat betekent!
Tarieven kunnen vaak omhoog en de voorwaarden waaronder u werkt zijn grotendeels aan u om te bepalen. Uw werk hoeft niet in een keer overgedragen te worden en het hergebruik kan een stuk voordeliger geregeld worden.
Natuurlijk klinkt dit erg onrealistisch gezien de huidige praktijk, toch is verbetering van de situatie mogelijk.
Met deze brief aan u is het onderzoek naar de huidige omgang tussen omroepfreelancers en hun opdrachtgevers van start gegaan.
Aan de hand van de onderzoeksresultaten zal vervolgens gezocht worden naar de meest wenselijke manier om een einde te maken aan de wanverhoudingen die freelancers veel te vaak aantreffen. Zouden wij bijvoorbeeld baat hebben bij eigen modelcontracten, is een wetswijziging de oplossing, of is bewustmaking van de rechten die freelancers hebben bij zowel de omroepen als bij onszelf de manier?

In het kader van het onderzoek hebben wij twee vragen aan u:

1. Hier vindt u een enquête
(.doc) waarmee de huidige contractspraktijk in kaart wordt gebracht. Wij vragen u met klem mee te werken; hoe groter de respons hoe meer stappen er ondernomen kunnen worden.
U kunt de enquête uitprinten en per post retourneren naar bovenstaand adres of, als dat beter uitkomt, downloaden van de website en per e-mail opsturen, ook naar bovenstaand adres.

2. Tevens vragen we u uw met de omroep of met buitenproducenten voor de omroep getekende contracten van de laatste drie jaren (al dan niet geanonimiseerd) naar de NVJ op te sturen, zodat deze contracten ook aan een onderzoek onderworpen kunnen worden. Opsturen of faxen kan wederom naar bovenstaand adres.

__________________

In de enquête zal u gevraagd worden naar de overdracht van uw auteursrechten en het geven van licenties. Hieronder volgt een korte toelichting van deze termen.

Auteursrecht
Dit is het recht van een auteur (maker) om zijn werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. De auteur bepaalt wat er met het werk gebeurt. Als een ander het werk wil exploiteren, heeft hij daarvoor toestemming nodig van de auteur. De auteur kan verlangen dat voor de toestemming een vergoeding wordt betaald. Het auteursrecht beschermt ook de immateriële belangen van de auteur. Hij kan zich verzetten tegen wijziging of aantasting van zijn werk en tegen het achterwege laten van naamsvermelding bij publicatie. Dit noemt men de morele rechten of de persoonlijkheidsrechten.

De overdracht van het auteursrecht kan alleen door middel van een schriftelijke overeenkomst waarin het woord "overdracht" en de aanvaarding daarvan bij voorkeur letterlijk worden opgenomen.
Bij de overdracht kan het auteursrecht gesplitst worden, door bijvoorbeeld alleen het auteursrecht op de verfilming van uw werk of het recht op de publicatie van uw werk in een andere taal over te dragen. In dat geval behoudt u de overige rechten. Na overdracht van het gehele of gedeeltelijke auteursrecht heeft u zelf geen zeggenschap meer over het deel dat u heeft overgedragen.

Licentie
Dit is eigenlijk gewoon een ander woord voor ‘toestemming’. In een licentie wordt de duur en de omvang vastgesteld van de toestemming die de auteur geeft voor openbaarmaking en/of verveelvoudiging. Je kunt voor éénmalige publicatie toestemming geven, maar ook voor onbeperkt gebruik in elke denkbare vorm en voor onbepaalde tijd. Een licentie kan dermate ruim zijn geformuleerd, dat deze in feite op hetzelfde neerkomt als een overdracht van auteursrecht.
Het is niet verplicht de licentie op schrift te stellen, maar vanwege het bewijsgemak is dat wel aan te bevelen.

Wij hopen u met deze brief voldoende te hebben geïnformeerd en wensen u veel succes met het invullen van de enquête


Bij voorbaat dank voor uw medewerking,
Met vriendelijke groet,






Het forum van omroepfreelancers:

Jorrit Brenninkmeijer
Pieter Fleury
Lies Janssen
Frénk van der Linden
Margriet Vroomans
 

 

Nieuwe pagina 1




villamedia.nl

Voorpagina Freelance | Naar NVJ | Naar VillaMedia
Reageren:
freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1