Freelance-journalist.nl
 
 
Nieuwe pagina 1

Een site van de sectie
Freelance van de
Nederlandse vereniging
van Journalisten

Nieuwsoverzicht
Adres, contact
Activiteiten

Bestuur
Leverings-
voorwaarden
Jaarverslag:
2004
2003
2002


Thema:
C2000

Archief en dossiers

 

 

 


*
E-mail Sectie:
Ellie Speet
E-mail Redactie:
Lotte van Doorn

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

FLA/VSenV (FreeLancers Associatie)
NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten)
BNO (Beroepsorganisatie van Nederlandse Ontwerpers)
Fotografenfederatie

SANOMA GEDAGVAARD
(14 januari 2005)

Sanoma hanteert voor haar freelance auteurs algemene voorwaarden die buitengewoon onredelijk en onbillijk zijn. Dit is althans de stelling in de dagvaarding die de vier bovengenoemde beroepsorganisaties eind december hebben laten uitbrengen aan Sanoma, de grootste uitgever van publiekstijdschriften in Nederland.

Link naar de Dagvaarding.

De algemene voorwaarden, door Sanoma aangeduid als de ‘Regeling Hergebruik’, zijn door Sanoma sinds het najaar van 2001 van toepassing verklaard op alle overeenkomsten die zij aangaat met freelance auteurs die werk maken voor door Sanoma uitgegeven tijdschriften. De beroepsorganisaties hebben een aantal keer geprobeerd hun bezwaren tegen de voorwaarden in een gesprek met Sanoma toe te lichten maar Sanoma zag geen aanleiding voor overleg.

De belangrijkste bezwaren tegen de algemene voorwaarden zijn:

- het exclusieve exploitatierecht voor Sanoma van vijf jaar en het eeuwig niet-exclusieve gebruik daarna. De beroepsorganisaties vinden de periode van vijf jaar te lang en de auteur heeft er belang bij na een bepaalde periode zijn exploitatierechten geheel terug te krijgen;
- Sanoma geeft niet aan wanneer de licentie voortijdig eindigt, van belang in het geval van wanprestatie of dat het werk door Sanoma niet wordt gebruikt;
- de hoogte van de vergoedingen voor toestemming voor hergebruik zijn niet marktconform en gelden voor altijd;
- het hergebruiksrecht geldt voor ‘alle publicatievormen’ en is daarmee te verstrekkend en onredelijk.

Samengevat komt het standpunt van de beroepsorganisaties erop neer dat de algemene voorwaarden zeer eenzijdig in het voordeel van Sanoma zijn terwijl het voor individuele auteurs niet mogelijk is over de voorwaarden te onderhandelen: het is ‘slikken of stikken’. De beroepsorganisaties bepleiten meer evenwicht en ‘maatwerk’.
Gezien de weigering van Sanoma hierover te praten, hebben de beroepsorganisaties Sanoma gedagvaard voor het Gerechtshof in Den Haag op basis van de zgn. Algemene Voorwaardenprocedure ex artikel 6:240 van het Burgerlijk Wetboek. Met deze procedure kunnen algemene voorwaarden als die van Sanoma door de rechter onredelijk bezwarend worden verklaard. Indien de rechter dit toewijst, kunnen dergelijke voorwaarden niet meer door Sanoma worden gehanteerd.

 


 

Nieuwe pagina 1




villamedia.nl

Voorpagina Freelance | Naar NVJ | Naar VillaMedia
Reageren:
freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1