Freelance-journalist.nl
 
 
Nieuwe pagina 1

Een site van de sectie
Freelance van de
Nederlandse vereniging
van Journalisten

Nieuwsoverzicht
Adres, contact
Activiteiten

Bestuur
Leverings-
voorwaarden
Jaarverslag:
2004
2003
2002


Thema:
C2000

Archief en dossiers

 

 

 


*
E-mail Sectie:
Ellie Speet
E-mail Redactie:
Lotte van Doorn

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht


Brief NVJ aan NTGV
11 mei 2004 BRIEF

Geachte heer Makau,

Het is de taak van de NVJ de continuïteit van media te bewaken. In het overleg met de NTG-directie is daar door de NVJ tot het uiterste vorm aan gegeven.

Eind vorig jaar regende het klachten over grote betalingsachterstanden van freelancers die voor NTG-bladen werken. De achterstanden liepen niet zelden op tot een jaar, de freelancers werden alleen partjes van de achterstand betaald. Begin december stuurden wij u de eerste brief om tot een oplossing voor de freelancers te komen. Daarop volgden enkele gesprekken tussen u en een NVJ-delegatie waarbij wij begin februari een regeling overeen kwamen gericht op het inlopen van alle achterstanden per 1 mei 2004 en onmiddellijke invoering van betaling binnen 30 dagen voor nieuwe opdrachten. In de praktijk is het er op neer gekomen dat NTG niet verder wilde gaan dan het wegwerken van de betalingen van 90 dagen en ouder. Begin mei is echter gebleken dat, ondanks uw toezegging, ook deze regeling in werkelijkheid niet is gehaald. Ook zit het er naar uw zeggen niet in dat het betalingstempo wordt opgevoerd waardoor de betalingsnorm voor NTG-freelancers bij 90 dagen blijft.

De NVJ heeft NTG als een jong startend mediabedrijf de ruimte gegeven tot 1 mei de achterstanden, die vaak nog van 2003 dateren, in te lopen. Nu die ruimte niet door NTG volgens afspraken is genomen, constateren wij dat de freelancers het niet meer accepteren dat NTG zo met hen omspringt. Zij kunnen het zich niet langer veroorloven hun journalistieke producties te leveren aan een opdrachtgever die 90 dagen als betalingsnorm hanteert.
Freelancers die zich bij de NVJ met betalingsachterstanden melden zullen wij juridisch bijstaan. De overige freelancers brengen hun vorderingen onder bij een incassobureau.

In afwachting van uw reactie,

met vriendelijke groet,



Ellie Speet
secretaris sectie NVF en Freelance

 


 

Nieuwe pagina 1




villamedia.nl

Voorpagina Freelance | Naar NVJ | Naar VillaMedia
Reageren:
freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1