Freelance-journalist.nl
 
 
Nieuwe pagina 1

Een site van de sectie
Freelance van de
Nederlandse vereniging
van Journalisten

Nieuwsoverzicht
Adres, contact
Activiteiten

Bestuur
Leverings-
voorwaarden
Jaarverslag:
2004
2003
2002


Thema:
C2000

Archief en dossiers

 

 

 


*
E-mail Sectie:
Ellie Speet
E-mail Redactie:
Lotte van Doorn

 

 

Archief en Dossiers
Terug naar overzicht Archief en Dossiers

Hoofdredacties Sanoma
geļnformeerd over freelancecontract

Naar aanleiding van het NVJ-advies om het nieuwe Sanoma (voorheen VNU) contract niet te tekenen, hebben velen de voorbeeldbrief, waarin het voorstel werd afgewezen, aan Sanoma verstuurd.

De bedoeling van Sanoma lijkt steeds duidelijker te worden. De redacties worden onder druk gezet om de freelancers het contract te laten tekenen. Indien een freelancer weigert, dan zal op termijn geen opdracht meer worden verstrekt. Uiteraard staat of valt deze actie echter met het aantal makers dat het contract van Sanoma daadwerkelijk ondertekent. Op dit moment ziet het er naar uit dat een groot aantal makers dit weigert. De actie van Sanoma lijkt dan ook te mislukken.

Om onze argumenten kracht bij te zetten, zullen wij ook de hoofdredacties van de afzonderlijke bladen informeren. Wij zullen hen proberen te laten inzien dat de actie van Sanoma absoluut onredelijk is. Indien gewenst, kunt ook u uw contactpersonen bij de redacties naar ons doorverwijzen. Geef eventueel aan best bereid te zijn om tot overeenstemming te komen, maar er de voorkeur aan te geven dat Sanoma met de NVJ in overleg treedt. 

Inmiddels hebben wij een uitnodiging aan Sanoma gezonden om met ons in gesprek te gaan. Tot op heden heeft Sanoma aangegeven een dergelijk gesprek niet te willen, maar nu een grote groep makers weigert het contract te tekenen, ligt zo’n gesprek natuurlijk voor de hand. Wij zullen blijven aandringen.

Naast bovengenoemde acties zijn wij aan het onderzoeken in hoeverre we een klacht kunnen indienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). In onze ogen maakt Sanoma namelijk misbruik van zijn machtspositie. Ook bekijken we de mogelijkheid om ons tot de politiek te wenden. De wijze waarop Sanoma freelancers benadert is dermate schandalig dat we ook van die kant wellicht iets kunnen verwachten. 

Nieuwe pagina 1
villamedia.nl

Voorpagina Freelance | Naar NVJ | Naar VillaMedia
Reageren:
freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1