VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie
Dagblad
Nieuwsoverzicht


 Over de sectie 

Bestuur
Declaratieform.


 Thema's 

Werknemersflyer
WIA
(pdf)
VUT/Prepensioen

C2000
Jonge Instroom
Dagblad-cao
WAO - WGA
PCM
Wegener


 Loongebouw 

FAQ Loongebouw
Informatiebrochure
Functiereferenties
Aanvullende uitleg
Checklist
Tussenrapportage: enquête
Tussenrapportage: conclusies enquête
 


Email:
dagblad@nvj.nl
 

  Sectie Dagblad
Terug naar nieuwsovericht


Brief
VOORSTELLEN VOOR WIJZIGING PREPENSIOENREGELING DAGBLAD
(1 september 2005)

Aan de NVJ leden werkzaam bij de dagbladen

Geachte collegae,

Vut en prepensioen gaan in Nederland vanaf 2006 op de schop. De nieuwe wetgeving leidt er toe dat ook de regeling voor dagbladjournalisten ingrijpend gewijzigd moet worden. Eerder overeengekomen afspraken tussen de NVJ en werkgevers daterend van 1998 moeten dan ook aangepast worden. Het bestuur van de Stichting Prepensioen Dagbladjournalisten waarin de NVJ en de NDP/werkgevers vertegenwoordigd zijn, heeft hierover deze maand een advies uitgebracht. Voor de NVJ is de inzet van meet af aan geweest om ten eerste een vorm van vervroegd uittreden te behouden en om alle leeftijdscategorieën iets te bieden.

Het uitgangspunt in het advies is om de huidige premie van 8 procent (4,8% voor werkgevers en 3,2% voor werknemers) in te zetten voor een nieuwe regeling voor de jonge generatie van 25 tot 55 jaar, en voor een overgangsregeling voor de oudere generatie, de 55-plussers, die tot het jaar 2016 nog gebruik kan maken van fiscale faciliteiten voor VUT en Prepensioen. Ook de jonge generatie kan dan in een nieuwe regeling mogelijkheden benutten om al voor het 65ste levensjaar te stoppen met werken.

De kabinetsingreep heeft veroorzaakt dat er nu een scheidslijn ligt bij het geboortejaar 1949. Wie voor 1950 is geboren, kan gebruik maken van een overgangsregeling. De grote groep die daarna komt, dus vanaf geboortejaar 1950, moet volledig voldoen aan het nieuwe wettelijk regime. De NVJ vindt dat een nieuwe regeling voor elke generatie betekenis moet hebben; de groep die jarenlang VUT-premie heeft betaald, wil uiteindelijk ook zelf profiteren. Maar ook jongeren moeten het perspectief krijgen dat ze met het inleggen van premie in de toekomst mogelijkheden hebben om voor hun 65ste te stoppen

Nu geldt de regeling dat journalisten vanaf 62-jarige leeftijd 74 procent van hun laatstverdiende loon ontvangen totdat ze 65 jaar worden. Vanwege de nieuwe wetgeving kan deze regeling niet op gelijke wijze worden voortgezet. In alle bedrijfstakken in Nederland wordt gestudeerd op nieuwe regelingen danwel het compleet afschaffen van de regeling. Wat de NVJ betreft zou, gegeven de financiële randvoorwaarden, een regeling tot stand moet komen die het journalisten mogelijk maakt om op 63 jaar vervroegd uit te treden.
- Voor de groep geboren vóór 1950 betekent dit een aanpassing van de VUT-regeling. Geleidelijk aan zou dan de uittredingleeftijd (met stapjes van 3 maanden per geboortejaar) verlegd worden van 62 naar 63 jaar. Het uitkeringsniveau zou dan wel gehandhaafd moeten blijven op 74 procent. We kiezen er dus voor om niet het uitkeringsniveau aan te passen, maar het tijdstip waarop vervroegd uitgetreden kan worden.

- Alle journalisten jonger dan 55 jaar kunnen daarna via de constructie van een zogenaamde "aanvullende collectieve pensioen regeling" gemiddeld ook op 63 jaar met een gelijk percentage (74%) vervroegd uittreden. Gemiddeld, want het is afhankelijk van de individuele ouderdomspensioenopbouw. Iemand die op zijn 63ste bijna 40 pensioenjaren heeft, zal dit wel kunnen, iemand met onderbrekingen in zijn carrière en 30 pensioenjaren zal dan iets langer moet doorwerken.

De premie om dit mogelijk te maken zou in dit voorstel tot 2012 gelijk blijven. In de premie van 8% worden meebetaald aan de overgangsregeling voor de ouderen,( naast het sparen van een eigen potje), maar die ouderen dragen zelf ook bij door per jaargang 3 maanden langer door te blijven werken. Uiteindelijk blijft daarmee een mogelijkheid tot vervroegd uittreden in stand. Vanaf 2013, als de VUT afgefinancierd is, kan de vrijvallende premie besteed worden voor bijvoorbeeld eigen extra pensioenopbouw of voor een aanvulling op de levensloopregeling.
In de CAO-onderhandelingen voor dit jaar heeft de NVJ voorgesteld reeds een start te maken met een levensloopregeling, die dan in de komende jaren met vrijkomende prepensioenpremies verder kan worden uitgebreid.

De afgelopen maanden is veel gesproken met zowel oudere als jongere NVJ-leden over een alternatieve regeling. We hebben zeer uiteenlopende meningen gehoord, standpunten die we moesten betrekken in ons advies.
Handhaving van de oude regeling is onmogelijk geworden door de nieuwe wetgeving. Om een vergelijkbaar resultaat voor ouderen mogelijk te maken, zou een onevenredig zwaar beroep moeten worden gedaan op de jongere generaties (premieverhogingen) zonder dat die straks van diezelfde regeling zouden kunnen profiteren.

Het door sommigen bepleitte afschaffen van een collectieve regeling zou nadelig zijn voor alle generaties.
Het zou impliceren dat ouderen later de bedrijven zouden verlaten en dit houdt doorstroom op redacties tegen. Tevens willen we benadrukken dat de premie die nu door de werknemers wordt betaald wordt aangevuld door een premie door de werkgever.
Het nu voorliggende voorstel is dus een middenweg tussen beide uitersten. Het maakt een overgangsregeling voor de oudere journalisten mogelijk, maar vormt tevens een gunstige spaarregeling, waar iedereen van profiteert. Er wordt een individuele extra pensioentoezegging opgebouwd die gebruikt kan worden voor vervroegde uittreding of een ruimer pensioen. Op termijn worden hier levensloopdoeleinden aan toegevoegd, bijvoorbeeld zorgverlof, educatief verlof of een sabbatical.

Het bestuur van de sectie Dagblad NVJ staat achter het bovengenoemde advies en is van mening dat hiermee het best haalbare voor alle groepen wordt bereikt. Er wordt voorkomen dat een jongere generatie zou moeten meebetalen aan een regeling waar ze zelf nooit meer gebruik van kan maken en er is voor gezorgd dat vervroegde uittreding voor jong en oud mogelijk blijft.

Dit voorstel zal ingebracht worden tijdens de CAO onderhandelingen. Een volgende bijeenkomst voor het CAO-overleg is gepland op 9 september aanstaande.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij die graag. We realiseren ons dat het ingewikkelde materie is. Bij de NVJ of bij het GBF kunt u vragen wat de eventuele nieuwe regeling voor u zou betekenen.

Mail naar: dagblad@nvj.nl
Of bel:
020-676 67 71

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van de sectie Dagblad,

Bianca Rootsaert
secretaris NVJ



 
  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1