VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie
Dagblad
Nieuwsoverzicht


 Over de sectie 

Bestuur
Declaratieform.


 Thema's 

Werknemersflyer
WIA
(pdf)
VUT/Prepensioen

C2000
Jonge Instroom
Dagblad-cao
WAO - WGA
PCM
Wegener


 Loongebouw 

FAQ Loongebouw
Informatiebrochure
Functiereferenties
Aanvullende uitleg
Checklist
Tussenrapportage: enquête
Tussenrapportage: conclusies enquête
 


Email:
dagblad@nvj.nl
 

  Sectie Dagblad
Terug naar nieuwsovericht


Pensioenmiddag Dagblad
Doel: goed pensioen voor iedereen
5 juli 2004
 
Wat is eind- en middelloonpensioen?
Een eindloonregelingpensioen wordt berekend naar aanleiding van het laatstverdiende loon. Een middelloonregeling gaat uit van het gemiddeld verdiende loon.

Wat is franchise?
Franchise is het deel van je pensioen waarover je geen premie betaalt. De meeste pensioenfondsen gebruiken de AOW als richtlijn voor het deel waarover geen premie betaald hoeft te worden. Niet alle fondsen nemen hetzelfde AOW-bedrag als uitgangspunt (het maakt een heel verschil of je het bedrag neemt van een alleenstaande met of zonder gezin). Als de franchise hoog is, betaal je weinig premie, maar bouw je ook minder pensioen op. Op dit moment wordt er gepleit voor een verlaging van de franchise zodat werknemers in deze tijd toch de mogelijkheid krijgen een goed pensioen op te bouwen.

Wat zijn opbouwpercentages?
Het percentage dat van het bruto loon wordt ingehouden om een pensioen op te bouwen is bij de meeste pensioenfondsen 1,75 procent. Immers, wanneer iemand 40 jaar in dienst is, maakt 40 keer 1,75 = 70 procent van het verdiende loon. Indien die 1,75 omhoog zou gaan naar bijvoorbeeld 2 procent, wordt het pensioen van 70 procent al in 35 jaar opgebouwd, waardoor ook mensen die later instromen, of eerder willen stoppen daar betere mogelijkheden voor hebben.

Wat is indexering?
Het jaarlijks verhogen van de pensioenen met het percentage dat de inflatie compenseert. Zonder indexatie dalen pensioenen in waarde en verliezen gepensioeneerden in koopkracht.

De onderhandelingen over een nieuwe minimumpensioenregeling voor dagbladjournalisten starten deze herfst. Ideaaltypisch wil de NVJ een goede pensioenregeling voor iedereen. Tegelijkertijd moet gekeken worden naar de economische realiteit. Het toestaan van een middelloonregeling, naast de mogelijkheid van een eindloonregeling, lijkt daarbij onvermijdelijk. Daarover werd 1 juli in het Persmuseum te Amsterdam gesproken op de pensioenmiddag voor dagbladjournalisten, naar aanleiding van het onlangs uitgekomen Rapport Pensioenvernieuwing (groot Word-bestand).

Op deze bijeenkomst waren vertegenwoordigers van alle dagbladenconcerns aanwezig. Uiteraard is niemand blind voor de realiteit. Tegelijkertijd gaat het om een minimumpensioenCAO die voor de komende tien jaar wordt afgesloten en in die tien jaar kunnen de fondsen ook weer vermogenspositie opbouwen.

Dilemma’s
Op deze middag werden de soms conflicterende belangen tussen gepensioneerden en werkende journalisten goed zichtbaar. Ook kwam aan de orde dat binnen een pensioenfonds zowel journalisten als niet journalisten deelnemen. Bij het omzetten van een eindloonregeling naar een middelloonregeling zijn het met name de journalisten die daar hinder van kunnen ondervinden omdat deze gemiddeld op latere leeftijd carrière maken.
Bij verschillende concerns is men bezig om een nieuwe pensioenregeling te bouwen en uit verslagen werd duidelijk dat zeer uiteenlopend gedacht wordt over deze dilemma’s.
Het ene bedrijf zou willen kiezen voor een nivellering tussen alle groepen, jong, oud, laag en hoogverdieners, het andere bedrijf let meer op de specifieke belangen van de journalisten.

Heelmeesters
Uiteindelijk is de uitkomst van de minimumpensioenCAO hierbij belangrijk. Deze CAO vormt de basis voor alle regelingen in de verschillende pensioenfondsen. Uitgangspunt is dat de NVJ wil zich gaan inzetten voor een regeling die past bij de journalistieke beroepsgroep. Als een bedrijf kiest voor het overgaan van een eindloon- naar een middelloonregeling zal ‘de pijn’ zoveel mogelijk gecompenseerd moeten worden. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: verlagen van de franchise, verhoging van de opbouwpercentages en het garanderen van een behoorlijke indexatie.

De NVJ-leden zullen uiteindelijk moeten aangeven hoeveel ze over hebben voor een goed pensioen. Hoe beter de regeling, hoe hoger de premie. Hierover werd tijdens deze middag nog geen concrete stelling ingenomen.

Verantwoordelijkheid
Cruciaal is de kwestie hoeveel ruimte de minimumpensioenCAO aan de fondsbesturen geeft. Aan een klein stelsel van regels zitten zowel voor- als nadelen. De meerderheid bleek echt te zijn voor een zo groot mogelijke garantie op een goed pensioen en wil die verantwoordelijkheid eerder leggen bij CAO partijen dan bij de fondsbesturen.

Tenslotte werd ook duidelijk hoe verschillend de positie van de verschillende pensioenfondsen is. Bij een van de concerns is ruim voldoende dekkingsgraad waaruit de opdracht voorkomt dat in de nieuwe minimumpensioenCAO ook nog steeds de mogelijkheid voor eindloon moet opgenomen worden inclusief de voorwaarden.
 

  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1