VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie
Dagblad
Nieuwsoverzicht


 Over de sectie 

Bestuur
Declaratieform.


 Thema's 

Werknemersflyer
WIA
(pdf)
VUT/Prepensioen

C2000
Jonge Instroom
Dagblad-cao
WAO - WGA
PCM
Wegener


 Loongebouw 

FAQ Loongebouw
Informatiebrochure
Functiereferenties
Aanvullende uitleg
Checklist
Tussenrapportage: enquête
Tussenrapportage: conclusies enquête
 


Email:
dagblad@nvj.nl
 

  Sectie Dagblad
Terug naar nieuwsovericht


Sociaal Plan Telegraaf
9 augustus 2004. Brief aan NVJ-leden bij De Telegraaf

Beste collegae,

Vorige week zijn wij opnieuw gestart met de onderhandelingen voor een sociaal plan Telegraaf 2004 – 2005. Zoals jullie uit onze eerdere berichten hebben kunnen opmaken waren er veel problemen. Een aantal daarvan leken aanvankelijk onoverkomelijk.

Het mislukte najaarsakkoord met alle gevolgen voor VUT en prepensioen speelde een rol alsmede ook het beleid van de directie Telegraaf ten aanzien van het tempo van het ombouwen van het voorheen gebruikelijke lifte time employment binnen Telegraaf naar een nieuw en flexibel personeelsbeleid.

De NVJ is, in tegenstelling tot de bonden FNV en CNV (die geen ouderenregeling wilden afspreken lopende de onderhandelingen tussen overheid, werkgevers en bonden, omdat dat een verkeerd signaal afgeven) altijd van mening geweest dat een ouderenregeling in een sociaal plan noodzakelijk is. Omdat ouderenregelingen vooral ook plaatsmakersregelingen zijn zou het ontbreken van een ouderenregeling betekenen dat met name de ontslagen afgewenteld zouden worden op de jongere werknemers. Dat vinden we, gelet op de samenstelling van de redacties van dagbladbedrijven, onacceptabel.

De NVJ is er in geslaagd om lopende de onderhandelingen op Haags niveau een zogenaamde alternatieve ouderenregeling af te spreken die goed kan werken voor zowel jong als oud. Oudere werknemers vanaf 57.5 jaar kunnen vrijwillig kiezen voor 50% werken tegen 75% van het laatstverdiende salaris en met behoud van 100% (pre)pensioenopbouw.*) Of een ‘oude’ ouderenregeling, op basis van VUT/prepensioen nog terugkeert in het sociaal plan hangt af van de vorderingen tussen sociale partners. Mocht dit weer kunnen en dan gaan we weer aan tafel zitten met De Telegraaf.

We zijn vanaf het allereerste begin uitgegaan van het zoveel mogelijk voorkomen van gedwongen ontslagen. Instrumenten op basis van vrijwillig vertrek zijn een belangrijk aandachtspunt geweest. De alternatieve ouderenregeling vormt daar een onderdeel van, maar ook de regeling stimulering parttime werken alsmede een vertrekstimuleringsregeling.

Indien na het inzetten van deze instrumenten gedwongen ontslagen toch niet voorkomen kunnen worden dan hebben we ingebracht dat bemiddelingstrajecten zoveel als mogelijk moeten voorzien in van werk-naar-werk trajecten. De herplaats- en zoektermijnen liggen zoals die nu afgesproken zijn doet ons inziens recht aan de situatie van de verschillende leeftijdsgroepen op de huidige arbeidmarkt. Tegelijkertijd realiseren we ons heel goed dat het nooit helemaal mogelijk is om verlies van een werkplek te compenseren door welke regeling dan ook.

Terugkijkend op het moeilijke proces kunnen we niet anders zeggen dan dat we uiteindelijk met De Telegraaf op basis van de juiste sociale argumenten tot een waardig sociaal plan hebben kunnen komen. De FNV en de CNV hebben we weten te overtuigen van het feit dat een alternatieve ouderenregeling toch afgesproken moest worden. De COR die als adviseur van de bonden heeft opgetreden is een waardevolle partner gebleken.

Dit plan is van toepassing op De Telegraaf, maar niets wijst er op dat in de toekomst de redactie van De Telegraaf hier gebruik van zal moeten maken. Integendeel. Waarom de NVJ toch zoveel inspanningen heeft verricht bij deze onderhandelingen ligt besloten in het feit dat het plan mogelijk ook van toepassing verklaard kan worden op dochterbedrijven waar al wel reorganisaties aangekondigd zijn zoals HHC en HDC.

Het Sociaal Plan als Word-document

Volgens de gebruikelijke procedure willen wij u vragen om uw stem uit te brengen over dit principe-akkoord. In het stemlokaal kunt u uw stem uitbrengen. Ook is het mogelijk om het papieren antwoordformulier te gebruiken om te faxen, of te mailen.

Ik hoop dat ik u allen voorlopig voldoende heb geïnformeerd en wens u veel succes toe met uw werkzaamheden.

Met vriendelijke groet,


Bianca Rootsaert
Secretaris NVJ

---
*) Dat geldt echter uitsluitend als er sprake is van een reorganisatie en dreigende boventalligheid. Ook kan de werkgever dat gemotiveerd weigeren als de continuïteit van de afdeling of de organisatie in het geding komt.
 
  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1