banner persveilig

Derk Eimers — Geplaatst op woensdag 7 november 2012, 23:41

Debat XHaren en ‘de media’ - Opinie

“Ga eens staan als u vindt dat de media hebben bijgedragen aan de rellen hier in Haren”, opende debatleider Frénk van der Linden vanavond de bijeenkomst ‘Haren en de media’. Ongeveer de helft ging in de benen. En wie vond dat ze ook schuldig waren? Een enkeling. Thomas Boeschoten van de commissie-Cohen (student nieuwe media) was ook aanwezig en formuleerde het zo: “Er zijn diverse actoren die een rol hebben gespeeld en wat de schuldvraag betreft; dat moeten we onderzoeken.”

Wat is schuld? En wat betekent ‘een rol spelen’? Of: ‘hebben bijgedragen’. Als het niet zo’n serieuze escalatie betreft zou je het een woordenspelletje kunnen noemen. Bedoelen we met schuld dat je aanstichter bent? Dat je je voor de rechter moet verantwoorden? Natuurlijk is diegene die stenen gooide schuldig. Diegene die dingen vernielde is schuldig.Verder niemand. En je had op elk moment de keuze om weg te gaan. Maar als je door je gedrag de omstandigheden zo creëert dat de situatie makkelijker uit de hand loopt. Is er dan een verantwoordelijkheid?

Referentiekader

De verschillende opvattingen over ‘schuld’, ‘bijdrage’ of ‘rol’ uiten zich evenzeer bij het begrip ‘media’. Ongetwijfeld hadden de aanwezige journalisten een redelijk overeenkomstig referentiekader. De inwoners hadden waarschijnlijk een ander beeld van hetzelfde begrip. Van der Linden somde een veelomvattend rijtje media op: klassieke, nieuwe, sociale, journalistieke, infotainment, ... Dat het onderscheidende niet helder was, vertroebelde deels de discussie. Want zouden inwoners precies weten wat de gedragscode, kenmerken en regels van de journalistiek zijn? En is PowNews een journalistiek programma? En De Wereld Draait Door? En is een journalist die twittert hetzelfde als de buurman in de Stationsweg? Zodra de definities van ‘media’ door elkaar lopen is het gecompliceerd analyseren.

Geen blaam

Natuurlijk was de bijeenkomst meer dan de moeite waard, maar wel eentje waarin slechts één vakgroep (met zoals gezegd vele ‘karakters’) van zich af praatte. Net zoals Jarno Duursma een maand geleden in de naburige bibliotheek vertelde dat het verschijnsel ‘sociale media’ geen blaam treft. En zoals bestuurder Cohen in maart zal aangeven dat de bestuurders niets te verwijten valt ...

Lees verder

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.