mgm nvj maart

— donderdag 18 juli 2019, 14:26 | 1 reactie, praat mee

Zo neem je telefonische interviews op met een smartphone die draait op Android 9 Pie

Zo neem je telefonische interviews op met een smartphone die draait op Android 9 Pie
Foto: Pexels

Stilstand is soms achteruitgang. Wie de nieuwe versie van Google’s smartphone-besturingssysteem - Android Pie 9 - op zijn telefoon zet kan ineens geen telefoongesprekken meer opnemen met speciaal daarvoor ontwikkelde apps. Onhandig wanneer je een telefonisch interview wil vastleggen om het later uit te werken. Maar met een kleine omweg blijft het tóch mogelijk.

Dat Google zou stoppen met het ondersteunen van apps die telefoongesprekken opnemen, werd in augustus vorig jaar al bekend. In die maand lichtten de makers van de apps Call Recorder – ACR en BoldBeast gebruikers in over de verandering. Nu Android 9 Pie op steeds meer smartphones beschikbaar is, beginnen onder andere journalisten de mogelijkheid telefoongesprekken op te nemen te missen.

De stekker eruit
De reden waarom Google dergelijke apps niet meer ondersteunt is niet bekend. Al lijkt de nieuwe Europese privacywet GDPR (in Nederland bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming) een mogelijke reden. Onder die wet is het opnemen van gesprekken niet verboden, maar moeten gesprekspartners voortaan actief ‘ja’ zeggen op de vraag of ze mogen worden opgenomen.

Google zelf trok al veel eerder de stekker uit zijn eigen gespreksopname-software. Met ingang van het in oktober 2015 gelanceerde Android 6 Marshmellow is die functie verdwenen uit Google’s software. Ondanks geruchten dat de functie zou terugkeren in Android 9 Pie, is dat tot op heden niet gebeurd. Maar wat niet is kan natuurlijk nog komen.

Wie nog wel telefoongesprekken wil opnemen met zijn smartphone, kan niet anders dan ‘rooten’, schreven de makers van BoldBeast en Call Recorder – ACR in augustus. ‘Rooten’ is het weghalen van de beveiliging die standaard is ingebouwd in Android. Dat maakt het mogelijk software en functies te gebruiken die Google heeft afgesloten. Maar kan, indien niet goed uitgevoerd, ook de telefoon onbruikbaar maken.

Maar zo kan het wel
Je telefoon op speaker zetten en de opnamefunctie van je laptop of een cassetterecorder laten meelopen dan maar? Dat kan. Al bevat het eerder genoemde Call Recorder – ACR een instelling waarmee het alsnog mogelijk is telefoongesprekken op te nemen.

De optie werkt zowel in de gratis variant als in de betaalde versie (€ 1,99) van Call Recorder - ACR. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de gratis versie standaard ál je gesprekken opneemt, terwijl je in de betaalde app zelf met een knop in je scherm bepaalt wanneer een gesprek wordt opgeslagen.

Om telefoongesprekken op te nemen met Call Recorder - ACR doe je het volgende. Na installatie op je Android-toestel open je Call Recorder – ACR. Vervolgens klik je linksboven op het hamburgermenu (de drie horizontale strepen onder elkaar), waarna je op ‘Instellingen’ klikt. Klik op ‘Opname’ en vervolgens op ‘Geluidsbron’. Selecteer hier de optie ‘MIC’.

Call Recorder – ACR zal nu tijdens gesprekken het geluid opnemen dat te horen is wanneer je de luidspreker van je telefoon gebruikt. Sprekers die niet op de luidspreker staan, zijn in een opname niet te horen. In het voorbeeld hieronder hoor je hoe dat klinkt. Een beetje hol, en niet zo helder als voorheen. Je moet bij het afspelen ook je geluid tamelijk hard zetten. Maar het werkt redelijk.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Sander van Kasteren, 2 mei 2020, 10:34

Voor de techneuten onder ons; opnemen kan sowieso met een Samsung telefoon. Als je technisch onderlegd bent kun je de CSC (land identifier) van je telefoon wijzigen naar India. In dat land zit standaard een callrecorder ingebakken in de telefoon app! Kijk voor een guide op xda developers onder jouw telefoonmodel.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.