Jodal

Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?

28 juni 2022, 20:00–21:30
De Balie, Klein Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Laatste wijziging: 2 juni 2022, 12:15

Drie jaar geleden maakten we het programma Wie schrijft onze koloniale geschiedenis? naar een idee van historicus Patricia D. Gomes. Een panelgesprek met activisten, grass-roots organisaties, cultuur- en onderwijsinstellingen en subsidieverstrekkers. De hoofdvraag was: wie bepaalt en vertelt de verhalen over de Nederlandse slavernijgeschiedenis en ons koloniaal verleden? Gomes’ net verschenen boek Denken over de trans-Atlantische slavernij en racisme, De drie gezichten van Nederland gaat over dit vraagstuk. Reden genoeg om opnieuw het gesprek aan te gaan. Hoe inclusief zijn de organisaties die over onze pijnlijke geschiedenis schrijven?

Racisme is in elk aspect van de samenleving terug te vinden. Tegelijkertijd zijn de historische en culturele instellingen, aangewakkerd door activisten en grass-roots organisaties, sinds kort bezig met het onderzoeken en verspreiden van de Nederlandse slavernij- en koloniale geschiedenis. Ook verschijnen er steeds meer boeken van Zwarte historici over de slavernij en racisme. Volgens de schrijfster verandert dit echter weinig omdat deze ontwikkeling gepaard gaat met een gebrek aan reflectie over het individuele en het structurele racisme. Mede hierdoor kan het racisme zich aanpassen aan het verzet ertegen.

Dit verklaart ook het voortduren van de onvrede bij de activisten en grass-roots organisaties. Tijd om de balans op te maken. Op 28 juni gaan we opnieuw met grass-roots organisaties, activisten, historici, instellingen én het publiek in gesprek.

https://debalie.nl/programma/wie-schrijft-onze-koloniale-geschiedenis-2-28-06-2022/

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.