word studentlid

— woensdag 3 augustus 2016, 09:23 | 1 reactie, praat mee

Wall Street Journal: vloeken mag, mits citaat

Wall Street Journal: vloeken mag, mits citaat
De poster van Anger Management | Sony Pictures 2003

Journalisten bij de zakenkrant Wall Street Journal mogen vanaf nu krachttermen en ander gevloek in artikelen gebruiken, mits er sprake is van een direct citaat. Dat schrijven de samenstellers van het stijlboek in een blogpost. Laatste wijziging: 4 augustus 2016, 14:25

De lossere omgang met krachttermen is een “evolutie van standaarden”, aldus de opstellers. In Amerikaanse media is het gebruikelijk een krachtterm leesbaar-onleesbaar te maken met een verbindingssreepje. Sommige woorden blijven taboe: racistische termen, variaties op neuken en de grove beschrijvingen van de vrouwelijke geslachtsdelen.

Journalisten die nu denken de vrije hand te hebben komen bedrogen uit: er moet nog steeds een goede reden zijn om precies dat citaat te gebruiken. Omdat het ‘t karakter van de geïnterviewde weergeeft, bijvoorbeeld. “We willen respectabel zijn zonder preutsheid, in lijn met de evolutie van de taal”, aldus de Wall Street Journal.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 4 augustus 2016, 15:31

Vloeken was volstrekt verboden om in stukken te zetten bij mijn goddeloze krant Het Vrije Volk. Ook in citaten. Af en toe glipte er wel eens wat door.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.