Afstudeerprijs Villamedia 2019

Bijeenkomst

VVOJ conferentie onderzoeksjournalistiek 2019. Thema: Open de Poort!

22 november 2019, 10:00–23 november 2019, 18:00
Tilburg

Meer trainingen, een herkenbare programmaopzet en een prijs voor journalistiek managers. De VVOJ conferentie onderzoeksjournalistiek gaat in 2019 een nieuwe fase in. Meer kwaliteit, er valt meer te leren en het programma is niet alleen interessant voor ervaren journalisten, maar ook voor eindredacteuren en redactioneel managers.

De VVOJ conferentie wordt dit jaar in Tilburg gehouden, op vrijdag 22 en zaterdag 23 november. Thema: Open de Poort!, over de toegankelijkheid van overheidsinformatie. In diverse Europese landen staat de openbaarheid van overheidsinformatie onder druk. In Nederland dreigt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) dit jaar te worden vervangen voor de Wet open overheid (Woo), een slap aftreksel van de Wob in plaats van een verbetering. Dat pikken we niet! In het conferentieprogramma gaan we in op de ontwikkelingen, bieden we trainingen in het gebruik van openbaarheidswetten en presenteren we de Wob-generator: een online tool die het gemakkelijker maakt Wob-verzoeken in te dienen.

Masterclass
Op de donderdag voorafgaand aan de conferentie organiseren we voor het eerst een masterclass van een dag, gericht op ervaren (onderzoeks)journalisten. Dit jaar is het een training voor gevorderden in zoeken op internet. We zijn in gesprek met een internationaal gerenommeerde trainer en hopen zijn naam én de inhoud van de masterclass binnenkort bekend te kunnen maken.

Voor ieder wat wils
De 36 parallelsessies zijn een bekend programmaonderdeel voor trouwe conferentiebezoekers. Nieuw is dat we deze sessies ordenen in zes ‘sporen’ van zes sessies, zodat er op elk tijdstip voor iedereen iets interessants te vinden is.

Themasessies: dit jaar over de toegankelijkheid van overheidsinformatie.
Management: over de organisatie van onderzoeksprojecten of de organisatie van onderzoeksjournalistiek op redacties.
Topwerk: Presentaties van de beste onderzoeksprojecten van het afgelopen jaar.
Onderzoeksvaardigheden (1)- oriëntatie: nieuwe onderzoekvaardigheden of interessante tools worden toegelicht en met elkaar vergeleken.
Onderzoeksvaardigheden (2) – datajournalistiek: trainingen in datajournalistieke vaardigheden.
Onderzoeksvaardigheden (3) – klassiek: trainingen in klassieke onderzoekstechnieken.

VVOJ Vliegwiel van het jaar
Dit jaar introduceren we een nieuwe VVOJ prijs: het Vliegwiel. Het Vliegwiel is een eerbetoon aan journalistiek managers of eindredacteuren die zich bijzonder inspannen voor meer en betere onderzoeksjournalistiek. Journalisten die met of voor zo’n vliegwiel werken kunnen een gemotiveerde voordracht doen. Op basis van de voordrachten selecteert een jury drie genomineerden. Deze drie worden uitgenodigd om tijdens het conferentiediner op vrijdagavond 22 november te vertellen hoe zij de onderzoeksjournalistiek stimuleren, bij voorkeur gelardeerd met smeuïge anekdotes. Vervolgens wordt de winnaar bekend gemaakt. Binnenkort meer informatie over het doen van voordrachten, de jury etc.

Jong talent
Drie beginnende onderzoeksjournalisten krijgen tijdens de lunchpauze op zaterdag 23 november 20 minuten om hun werk te presenteren. Wie daarvan gebruik wil maken kan zich daarvoor nu al aanmelden op .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken). Beschrijf kort je project, zodat we een mooie mix van presentaties kunnen samenstellen. We gaan ervan uit dat je inschrijft voor de conferentie en dus hoe dan ook aanwezig bent.

Details over locatie en tijdstippen volgen later

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.