website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Vrijheidslezing met Maryam Namazie

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op donderdag 3 januari 2019, 12:34

Agenda woensdag 30 januari 2019, 20:00 - woensdag 30 januari 2019, 22:00 , De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

De Iraanse activiste Maryam Namazie, die zich inzet voor de rechten van vrouwen, minderheden en ongelovigen wereldwijd, houdt de 24ste Vrijheidslezing. Deze avond gaan we met Namazie in gesprek over haar visie op de positie van vrouwen en minderheden binnen religie, evenals de vrijheid om juist níet gelovig te zijn. Hoe creëren we een samenleving die individuen in staat stelt in vrijheid hun geloof te kunnen kiezen, maar waarin het ook geaccepteerd wordt niet gelovig te zijn?
Nazmiye Oral, schrijfster, actrice en maker van de geroemde voorstelling Niet Meer Zonder Jou, leidt de avond in met een column. In de voorstelling ‘Niet Meer Zonder Jou’ zien we een gesprek tussen de gelovige moeder en afvallige dochter waarbij de vraag: ‘Hoe kan ik mezelf zijn, zonder jou te verliezen?’ centraal staat.

Met o.a. Shirin Musa, vrouwenrechtenacvtivist en directeur van Femmes for Freedom, en Maryam Namazie gaan we in gesprek over de verschillende strategieën om rechten van vrouwen en ongelovigen aan te kaarten.

Dichter en filmmaker Nafiss Nia draagt onder muzikale begeleiding gedichten voor die aansluiten bij het thema van de avond, en Nadia Moussaid treedt op als moderator.

Maryam Namazie werd geboren in Teheran en vluchtte in 1980 naar India. Ze is kritisch op onderdrukkende effecten van religie en spreekt ze zich uit tegen het cultureel relativisme als het gaat om mensenrechten en gelijkheid. De plek waar je geboren bent mag volgens haar nooit een reden zijn om minder aanspraak te kunnen maken op fundamentele mensenrechten. Geïnspireerd door de feministische en socialistische actiegroep Femen schuwt Maryam provocerende acties niet. Daarnaast geeft ze empowerment trainingen in London aan vrouwen, ex-gelovigen en LGBT’s.

Maryam werkte onder meer in India, Sudan en Canada, en woont op dit moment in het Verenigd Koninkrijk. Ze is de woordvoerder van de organisatie Fitnah- Movement for Women’s Liberation, woordvoerder van de campagne One Law for All, en van de Council of Ex-Muslims of Britain.

Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met het Humanistisch Verbond. Voor het zesde jaar op rij organiseert De Balie de Vrijheidslezing. In de Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere sprekers waren o.a. Holocaust overleefster Eva Scholss, de Turkse journalist Can Dündar, en Patrisse Cullors & Janaya Khan van de Black Lives Matter-movement.

De Vrijheidslezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media en vfonds.

Tickets te koop bij De Balie
Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.