mgm nvj maart

— woensdag 4 september 2019, 09:12 | 0 reacties, praat mee

VPRO zet Wim de Bie’s Bieslog weer online

VPRO zet Wim de Bie’s Bieslog weer online
Programmamaker en oer-weblogger Wim de Bie | Marcel Hemelrijk / ANP

De VPRO heeft met het oog op instandhouding van cultureel erfgoed het zogeheten Bieslog van programmamaker Wim de Bie weer online gebracht. Tussen 2002 en 2008 maakte De Bie ruim zesduizend multimediale berichten. Laatste wijziging: 4 september 2019, 09:14

Het begin van deze eeuw was een gouden tijd voor Nederlandstalige weblogs, zonder dominantie partijen als Facebook, Instagram, Twitter of YouTube. Weblogs waren persoonlijke verslagen, niet zelden door de makers zelf in de lucht gehouden.

De VPRO schrijft dat het financieel onmogelijk is om alle sites die de omroep ooit maakte online te houden. “Maar de ontsluiting van digitaal erfgoed gaat de VPRO wel aan het hart”, aldus de omroep in een bericht over de wederopstanding.

“In 1998 gingen Kees van Kooten en Wim de Bie als duo uit elkaar. Wim is daarna nog een tijdje alleen doorgegaan op tv. Door de opkomst van online weblogs kwam het idee op om een eigen ‘krant’, met audio en video, op internet te gaan maken. Een voorstel dat door de VPRO met open armen werd ontvangen. Daarmee kreeg Wim zijn eigen programma op internet, een overstap die voor tv-makers destijds een unicum was.”

In 2005 ontving Bieslog de Prichettprijs toe, voor de beste digitale productie van het jaar.

Door verouderende techniek ging Bieslog in 2013 offline. Met het oog op ander werk dat De Bie samen met Kees van Kooten maakte, en dat wél online te vinden is, besloot de VPRO om ook Bieslog weer online te zetten, zonder aan de vormgeving te sleutelen. “Dat betekent dat plaatjes klein zijn en de video niet de hoge kwaliteit heeft die we nu gewend zijn. Sommige functies werken niet meer en op mobiel doet de site het ook niet goed.”

De omroep merkt op dat de site exact oogt als in de periode 2002-2008. Sommige audiofragmenten, die in een formaat waren opgenomen die niemand tegenwoordig nog kan afspelen, zijn omgezet naar modernere en meer houdbare varianten als mp3 en mp4. Meer bij Bieslog

Bekijk meer van

Wim de Bie VPRO

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.