Kijk- of luistertip

VPRO Tegenlicht: De race om een superbatterij

7 februari 2021, 22:05–23:00
NPO 2

Eén van de grootste uitdagingen van de energietransitie is opslag. Duurzame energie moet opgeslagen worden om pieken en dalen in de stroomvraag te kunnen opvangen. Ook zijn energiebuffers nodig om de onregelmatigheden in de opwekking van zon- en windenergie het hoofd te bieden. Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar dé beste manier om duurzame energie op te slaan.

Europa leek in deze ‘batterijenrace’ hopeloos achterop te raken, maar in Zweden is onlangs de eerste gigafactory gebouwd waar batterijen worden geproduceerd met groene stroom uit waterkracht. VPRO Tegenlicht verkent nieuwe opslagmogelijkheden en onderzoekt de geo-politieke gevolgen hiervan op de mondiale energiemarkt.

De uitzendingen van Tegenlicht worden op de zondagen in januari en februari uitgezonden. De andere onderwerpen zijn 'De Toekomst van protest' (10 januari), 'Perfect me' (17 januari), 'Technologie als religie' (24 januari), 'Alleen verbonden' (31 januari) en 'Zorgen voor morgen' (14 februari).
banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.