Naeweb

— maandag 30 november 2020, 10:21 | 0 reacties, praat mee

Vlaamse regering steekt bijna 30 miljoen in digitale weerbaarheid media; factcheckplatform aangekondigd

De Vlaamse regering trekt 29 miljoen euro uit voor een steunprogramma voor Vlaamse media, om ze weerbaarder te maken in de digitale wereld die wordt gedomineerd door grotere internationale mediabedrijven. Als onderdeel van die investeringen komt er ook een onafhankelijk factcheckplatform, om nepnieuws te bestrijden. Laatste wijziging: 30 november 2020, 11:46

Verantwoordelijk minister Dalle zegt dat het de bedoeling is dat mediabedrijven een actieve rol gaan spelen in het onderhouden van dat platform, dat in de loop van 2021 gelanceerd wordt. Dalle zegt dat het is niet aan de politiek is om te vertellen hoe nepnieuws tegengegaan moet worden.

De groei van nepnieuws en de snelheid waarmee dat online verspreid wordt, maakt dat investeringen in mediawijsheid, in het bijzonder gericht op jongeren, noodzakelijk zijn. “De kinderen die nu opgroeien zullen nog meer geconfronteerd worden met een overvloed aan informatie en nieuws online. Om hen daarin wegwijs te maken, is het ontzettend belangrijk om hen nu al goed te begeleiden daarin”, zegt Dalle’s woordvoerder tegenover VRT.

Alexander Pleijter, een van de initiatiefnemers achter het project NieuwsCheckers bij de Universiteit Leiden, juicht de stap toe. Hij noemt zo’n platform een essentiële basisvoorziening voor een gezonde democratie.

Anderen zien zulke bedragen liever rechtstreeks gaan naar onderzoeksjournalistiek, dat vrijwel altijd om geld verlegen zit.

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.