Jodal

— maandag 22 november 2021, 08:27 | 0 reacties, praat mee

Vier apps om mobiel te monteren

Om video’s te monteren heb je al lang geen gigantische computer meer nodig. Video’s knippen, plakken, van overgangen of teksten voorzien en verrijken met muziek doe je met hetzelfde gemak op je smartphone. We zetten vier apps op een rij en komen met een aanbeveling. Laatste wijziging: 23 november 2021, 10:54

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Nick Kivits. Ook lid worden?

WONDERSHARE FILMORAGO

De Tooltip-video’s die ik maak voor de Villamedia innovatienieuwsbrief, monteer ik met Wondershare Filmora. Dat is een no-nonsense editor die betaalbaar en uitgebreid is. Ondanks dat laatste heeft Filmora geen last van ‘feature creep’, het toevoegen van zó veel functies dat de gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet.

Van de mobiele versie FilmoraGo kan niet hetzelfde worden gezegd. De app heeft zóveel tools om video’s mee te verbeteren, dat je in het begin flink wat tijd kwijt kan zijn aan zoeken. Het probleem zit hem met name in de interface: wanneer je bijvoorbeeld een fragment wil splitsen in twee losse fragmenten, moet je het eerst selecteren voordat de ‘split’-optie verschijnt. Maar wanneer je een fragment wil inkorten of een effect wil toevoegen, moet je je fragment juist weer niét selecteren.

Dat zorgt er al met al voor dat monteren met FilmoraGo in beginsel een kwestie van experimenteren is. Als je de app eenmaal onder de knie hebt, dan kun je er juist dankzij die keur aan mogelijkheden hele degelijke video’s mee maken.

Met FilmoraGo voeg je beelden toe vanaf je smartphone, speur je in stockbeeld, voeg je muziek toe vanuit Google Music, neem je voice-overs op, stel je met een paar vingertikken overgangen tussen beelden samen en leg je ook verschillende lagen beeld over elkaar heen.

Na montage deel je de video’s rechtstreeks met anderen via Facebook, YouTube, WhatsApp, Tiktok en Instagram. Video’s opslaan op je smartphone kan ook. De gratis versie van FilmoraGo laat je de belangrijkste montagetools kosteloos gebruiken. Met de betaalde versie (€ 19,99 per jaar) exporteer je video’s in 1080p HD en haal je het watermerk weg dat in de gratis versie op je video zit geplakt.

Voor: Android en iOS
Prijs: Gratis (abonnementen: € 3,09 per maand of
€ 19,99 per jaar)
Informatie

MAGISTO

Bij Magisto draait alles om snelheid. Het hele idee achter de app is dat je in een paar minuten een flitsend filmpje in elkaar zet voor op sociale media. Magisto laat je foto’s en video’s selecteren op je smartphone of in Google Photos, mits je daar een profiel hebt en dat aan de app koppelt. Vervolgens kun je, als je dat wil, je video een bepaalde stijl meegeven. Dat doe je door middel van filters. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat je shots als verfstrepen in beeld verschijnen of leggen een laagje sneeuwvlokken over je beeld heen.

De kracht van Magisto zit hem echter vooral in de muziek: met de app voeg je rechtenvrije muziek toe aan je video. De kunstmatige intelligentie achter Magisto speurt hierna naar de beste momenten in je video’s en plakt die achter elkaar op de maat van de muziek. Mocht je het niet eens zijn met het resultaat, dan kun je onder andere de lengte van je shots, je gekozen filter, het formaat van je video en de gekozen muziek naar smaak aanpassen. Al die stappen kosten, zodra je er handigheid in hebt, maar een paar seconden. Voltooide video’s deel je op Facebook, WhatsApp en Instagram, maar zijn ook op te slaan op je smartphone.

Hoewel Magisto je bij het eerste gebruik direct vraagt een abonnement af te sluiten, is de app met wat beperkingen gratis te gebruiken. De belangrijkste is het watermerk dat de app automatisch in je video’s plaatst. Dat watermerk is weg te poetsen met een premium-account, dat je een kleine 5 dollar per maand kost. Duurdere abonnementen geven je meer bewerkingsopties en laten je stockfoto’s en -video’s uit iStock toevoegen aan projecten. Welk abonnement je ook kiest: video’s mogen maximaal tien minuten lang zijn.

Voor: Android en iOS
Prijs: Gratis (abonnementen: $ 4,99 per maand,
$ 9,99 per maand, $ 34,99 per maand)
Informatie

VIDEOLEAP

Een videomontage kan al snel onoverzichtelijk worden. Zeker wanneer je in je tijdlijn meerdere sporen gebruikt en beelden, effecten en geluiden over elkaar legt. Videoleap heeft een elegante oplossing gevonden voor dat probleem. Filters, teksten, effecten en andere tierelantijnen worden op je tijdlijn weergegeven als ballonnen. Het element dat ze vertegenwoordigen is alleen zichtbaar op het moment dat je het aan het bewerken bent.

Hoewel dat je tijdlijn lekker overzichtelijk houdt, is het niet moeilijk om te verdwalen in Videoleap. Nadat je de scenes van je video hebt toegevoegd, lijken de mogelijkheden nog behapbaar. Je kunt het formaat van je video kiezen, tekst of muziek toevoegen, filters en effecten over je beeld leggen en beelden mixen. De potentiële verwarring begint pas als je aan de slag gaat met een van die opties.

Wanneer je bijvoorbeeld een tekst toevoegt aan je video, laat Videoleap je een font kiezen, de tekst animeren, de doorzichtigheid van de tekst bepalen en schaduwen toevoegen. Ook krijg je de optie de tekst in je video weg te laten zakken. De truc is om projecten stapsgewijs te monteren en om vooraf goed na te denken – en misschien zelfs uit te schrijven – wat je precies gaat doen. Zomaar beginnen met monteren is in Videoleap een recept voor rampspoed.

Die keur aan opties is zowel Videoleaps grootste valkuil als zijn grootste charme. De app kan bíjna alles wat een montage-programma op een desktop kan. Al moet je daarvoor wel direct de knip trekken. Anders dan andere apps is er geen gratis versie waarmee je kan oefenen, al kun je het jaarabonnement binnen de eerste week kosteloos stopzetten. Jammer alleen dat dat dan weer niet rechtstreeks in de app zelf kan.

Voor: Android en iOS
Prijs: € 35,99 per jaar (met zeven dagen proefperiode),
€ 7,99 per maand of eenmalige aankoop van € 69,99.
Informatie

VILLAMEDIA’S KEUZE: INSHOT

Bij monteren hoort een bepaalde handigheid: hoe vaker je het doet, hoe sneller je nieuwe video’s in elkaar zet en hoe beter het resultaat. Maar bij je eerste project kan een montage-app al snel een tikje overweldigend zijn, vanwege de talloze opties die je meteen voorgeschoteld krijgt. InShot neemt de grens die dat opwerpt weg, met behulp van mini-tutorials. Dat zijn korte handleidingen die je in één of twee stappen uitleggen hoe functies werken.

Dat bij de hand nemen begint al zodra je een eerste video-project start. De eerste mini-tutorial leert je basale vaardigheden, zoals scenes inkorten en knippen. Maar hij vertelt je ook dat je scenes van plek kunt verplaatsen door je vinger langer op het scherm te houden. En legt je uit hoe je inzoomt op de tijdlijn van je project, zodat je preciezer kunt monteren. Veel andere montage-apps kennen die functies ook, maar vertellen je niet altijd waar ze zitten.

InShot doet zijn best je op weg te helpen. Dat merk je ook wanneer je een verticaal filmpje toevoegt aan een project waarbij je een horizontale video maakt. InShot vult de lege randen langs de verticale video in zo’n geval automatisch voor je op. Ook handig: wanneer je een filter, beeldovergang of andere bewerking toevoegt aan een scene, kan InShot deze met één klik doorvoeren op alle andere scenes in je project.

Die behulpzaamheid is waar InShot in schittert. Wanneer je de basis onder de knie hebt (of het wel zonder tutorial afkunt) is er ook nog genoeg om je bezig te houden. Met de app bewerk je naast video’s ook foto’s, maak je collages, fleur je je beelden op met een keur aan filters, speciale effecten en stickers en plak je met een paar klikken gratis stockmuziek of je eigen lievelingstrack onder een video. InShot is er in een gratis en een betaalde variant.

Voor: Android en iOS
Prijs: Gratis (abonnementen: € 3,09 per maand, € 9,99 per jaar, € 29,99 voor een oneindige licentie)
Informatie

 

Beter bronmateriaal
Een goede montage-app levert niet automatisch goede video’s op. Als je bronmateriaal rommelig is, dan is je eindresultaat dat ook. Bedenk voordat je begint met filmen waar je video verschijnt en pas de manier van filmen daarop aan. Een video op Instagram is net-niet-vierkant (aspect ratio: 4:5), YouTube-video’s zijn horizontaal en TikTok-video’s juist verticaal. Gebruik een tripod of mobiele gimbal om je beeld tijdens het filmen stabiel te houden en gebruik voor interviews een externe microfoon.

De NVJ organiseert met regelmaat cursussen waar je leert om beter met je smartphone te filmen. Meer informatie.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.