mgm nvj maart

— donderdag 16 september 2021, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Villamedia test bodycams: Een setje ogen dat meekijkt

Villamedia test bodycams: Een setje ogen  dat meekijkt

In tijden waarin journalisten vaker verbaal en fysiek worden bedreigd, kan technologie je helpen je daartegen te verdedigen. Een bodycam registreert incidenten en heeft een afschrikkende werking. We zetten er vier op een rij en komen met een aanbeveling. Laatste wijziging: 17 september 2021, 09:03

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Nick Kivits. Ook lid worden?

Voor deze test bekeek Villamedia vier camera’s die in de markt zijn gezet als bodycam of die als bodycam kunnen worden gebruikt. We hebben gekozen voor een breed palet, om een overzicht te geven van wat er allemaal te krijgen is. Iedere bodycam is over een periode van drie dagen getest en alle camera’s zijn in Nederland te koop of worden naar Nederland verzonden.

ZEPCAM T2+
Een van de belangrijkste vereisten aan een bodycam, is dat hij gemakkelijk te bedienen is. En bij de uit Nederland afkomstige Zepcam T2+ zit dat meer dan snor. Een opname starten is een kwestie van één druk op de centrale knop van het apparaat. Die knop is zó groot dat hij ook zonder te kijken gemakkelijk te vinden is. Een kleinere knop rechtsboven, ook prima op de tast te vinden, laat je razendsnel een foto maken. Handig wanneer je in een situatie terechtkomt die je niet helemaal vertrouwt, en je onopvallend een foto wilt maken.

Hoewel je op een knop moet drukken om een opname te starten, is de T2+ eigenlijk altijd aan het filmen. De bodycam, die sinds deze zomer ook door de politie wordt gebruikt, is voorzien van een functie die pre-record heet. De camera houdt standaard bij wat hij ziet en hoort, maar overschrijft die opname telkens. Wanneer je op de opnameknop drukt, bewaart de Zepcam T2+ echter ook beelden en geluiden die hij net wat eerder heeft vastgelegd (tot zestig seconden voor het moment waarop je de opname start). Daardoor heb je niet alleen beeld van een incident, maar ook (een deel van) de aanloop naar dat incident toe.

Zodra je begint met filmen, slaat de water- en stofdichte T2+ niet alleen beeld en geluid op, maar ook je GPS-locatie. In het donker schakelt de camera automatisch over op infrarood, waardoor je ook ‘s nachts en in de spreekwoordelijke donkere parkeergarage kunt filmen. De beelden zijn niet op de bodycam zelf terug te kijken en kunnen ook niet via de camera bewerkt of gewist worden. Alles wat de Zepcam T2+ registreert, wordt op het apparaat bewaard. Pas wanneer je hem bij thuiskomst op zijn oplaadstation zet (de bodycam houdt het zo’n 10,5 uur vol per accu), worden beelden overgezet naar de cloud. De fikse prijs maakt de Zepcam T2+ meer geschikt als deel-apparaat voor redacties dan voor eenlingen.

Lens: 140 graden beeldhoek
Hoogste opnameresolutie: 1920x1080 pixels
Opslagruimte: 64GB
Prijs: circa € 1850,- (voor één bodycam, een docking­station waar meerdere bodycams in kunnen en één jaar cloudopslag)
Meer informatie

SJCAM A20 BODY CAM
De meeste bodycams zijn voorzien van infraroodsensors, die automatisch aanspringen als je een donkere plaats betreedt. De A20 Body Cam van SJCam heeft ook van die sensoren, maar is ook nog eens voorzien van een fikse ledlamp. Daarmee verlicht je objecten of personen op een afstand van maximaal tien meter. Daardoor schiet de 166 graden breedhoeklens nog betere beelden in het donker.

De ledlamp is niet het enige opvallende aan de A20. De camera heeft namelijk niet één, maar twee microfoons. De eerste vangt het geluid op van de persoon die je filmt, terwijl de tweede geluid uit de omgeving oppikt. De A20 gebruikt die tweede microfoon om ruis uit je opname te filteren, zodat stemmen beter te horen zijn.

Net zo opvallend is het (relatief) grote touchscreen waarmee je de A20 bedient. Het scherm geeft je toegang tot talloze opties. Die maken de A20 niet alleen veelzijdig, maar zorgen ook voor een geval overdaad schaadt. Want wie snel beeld wil opnemen als hij in een vervelende situatie terechtkomt, wil niet het risico lopen om juist op dat moment te verdwalen in talloze keuzemogelijkheden.

Het touchscreen en de aanwezige speaker verklappen samen dat de SJCam A20 Body Cam wat last heeft van een identiteitscrisis. De camera wil eigenlijk alles in één zijn. Fabrikant SJCam zet hem niet alleen als bodycam in de markt, maar ook als dashcam (een camera voor op het dashboard van je auto). Tegelijkertijd heeft de A20 ook wat weg van een actiecamera. En door het touchscreen op de voorkant is hij ook als selfiecamera te gebruiken. Het is al met al wat veel. Een manusje-van-alles die met wat keuzes een goede schoenmaker-bij-zijn-leest had kunnen zijn.

Lens: 166 graden beeldhoek
Hoogste opnameresolutie: 4K (3840 x 2160 pixels)
Opslagruimte: maximaal 128GB
Prijs: circa € 200,-
Meer informatie

GOPRO HERO9 BLACK MET CHESTY
Fabrikanten van actiecamera’s begonnen halverwege het vorige decennium met de productie van borstbanden en harnassen om hun gadgets aan te bevestigen. Die accessoires laten je actiecamera’s op de borst dragen, net zoals je dat bij menig bodycam doet. GoPro speelt met zijn HERO9 in op de bodycam behoefte, met de functie Hindsight. Die functie laat de camera ook de dertig seconden opnemen die voorafgaat aan het moment waarop jij op de opnamekop drukt.

Een GoPro HERO9 Black gebruiken als bodycam kan flink in de kosten schelen als je al zo’n actiecamera in bezit hebt. Je hoeft immers alleen nog enkele tientjes stuk te slaan op een harnas, zoals de GoPro Chesty. Je profiteert zo ook van andere snufjes van de HERO9, zoals de puike beeldstabilisatie, de in vergelijking tot bodycams fiks hogere filmresolutie en de horizonstabilisatie. Die laatste zorgt ervoor dat je beeld altijd recht staat, ook als je zelf bijvoorbeeld omver wordt geduwd.

Hoewel een op de borst gebonden actiecamera prima in staat is om incidenten en gebeurtenissen vast te leggen, zijn dergelijke camera’s in de praktijk toch wat minder geschikt als bodycam. Dat zit hem onder andere in de behuizing. Hoewel de HERO9 water- en stofdicht is en tegen een stootje kan, is een gemiddelde bodycam toch beter in klappen opvangen.

Een ander probleem zit hem in de manier waarop de GoPro HERO9 Black en zijn collega’s hun beelden opslaan. Waar menig bodycam beelden versleuteld bewaart, zijn de beelden die een actiecamera opneemt door iedereen die de camera of het geheugenkaartje in handen krijgt op te vragen of te verwijderen. Het ontbreken van een infraroodsensor maakt filmen in het donker ook lastig.

Lens: 149 graden beeldhoek
Hoogste opnameresolutie: 5K (5120 x 2880 pixels)
Opslagruimte: maximaal 256GB
Prijs: € 408,- voor de GoPro HERO9 Black, 47,99
voor de Chesty
Meer informatie

VILLAMEDIA’S KEUZE

TRANSCEND DRIVEPRO BODY 60
De bodycam bestaat uit twee onderdelen: de hoofdunit waar beelden worden opgeslagen en een losse camera die je met een clip vastmaakt aan je kleding. De camera met microfoon valt enorm op, terwijl je de hoofdunit uit het zicht kunt dragen, zodat je ongezien een opname kunt starten. Waar andere bodycams vaak met piepjes of knipperende lichten aangeven dat een opname is gestart, biedt de DrivePro Body 60 je de mogelijkheid die indicaties uit te zetten. Zodat niemand hoeft te weten dat je aan het filmen bent.

De bodycam instellen doe je met een bijbehorende app, die via bluetooth en wifi in verbinding staat met de gadget. De app maakt het ook mogelijk om beelden terug te kijken op de smartphone en laat Apple-gebruikers de camera in- en uitschakelen met hun stem. Net als veel andere bodycams is de water- en stofdichte DrivePro Body 60 voorzien van GPS. Daardoor is het mogelijk de locatie waar beelden geschoten zijn te koppelen aan de beelden.

Een andere handige toevoeging is de zogenoemde TeamSync-optie. Die laat je meerdere DrivePro Body 60’s met elkaar verbinden. Wanneer één camera begint te filmen, springen de andere camera’s in de groep automatisch aan. Hoewel journalisten in de regel alleen werken, kan TeamSync nuttig zijn voor cameraploegen die zich in minder jofele gebieden begeven.

Zodra je een opname start, slaat de DrivePro Body 60 ook de twee minuten voorafgaand aan je opname op. De pre-record is daarmee langer dan bij veel concurrenten. De kabel die van de camera naar de hoofdunit loopt is echter wel een mogelijk knelpunt. Die zou in een opstootje losgetrokken kunnen worden.

Lens: 130 graden beeldhoek
Hoogste opnameresolutie: 1920x1080 pixels
Opslagruimte: 64GB
Prijs: € 490,-
Meer informatie

Bekijk meer van

Villamedia test Test bodycams

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.