banner festival 23

Bijeenkomst

Uitreiking Anil Ramdas Essayprijs: In wat voor land leef ik eigenlijk?

7 juni 2023, 20:30–22:30
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Laatste wijziging: 27 maart 2023, 09:52

Schrijvers maken weer kans op de Anil Ramdas Essayprijs. Het thema is ‘In wat voor land leef ik eigenlijk?‘ naar de gelijknamige biografie geschreven door Karin Amatmoekrim. Op 7 juni vindt de uitreiking van de Anil Ramdas Essayprijs plaats in De Balie. Daarnaast gaat Karin Amatmoekrim tijdens de avond in gesprek over het leven en werk van Anil Ramdas.
In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas onmogelijk kosmopoliet

Anil Ramdas (Paramaribo, 1958) was schrijver, journalist en programmamaker. Zijn leven en werk laat zich lezen als een rusteloze reis van een schrijver op zoek naar een allesomvattend antwoord op vragen over beschaving, identiteit en afkomst. Een reis die vroegtijdig ten einde kwam in 2012. De tragiek van zijn leven werd vaak gezocht in zijn thuisloosheid en de ontworteling die zo kenmerkend is voor het bestaan van de migrant.

Schrijver Karin Amatmoekrim voegt hier een ander perspectief aan toe: in een tijd waarin populistische opvattingen verschoven van de onderbuik naar het centrum van ons politiek denken, hield Anil Ramdas de Nederlander een genadeloze spiegel voor. Wat zegt de manier waarop Ramdas werd gelezen en begrepen over Nederland zelf? Voor haar onderzoek kreeg Amatmoekrim volledig inzage in persoonlijke archieven, brieven en e-mailcorrespondenties.

Karin Amatmoekrim
Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) schreef meerdere romans, waaronder het veelgeprezen ‘Het gym’ en het onlangs opnieuw verschenen ‘De man van veel’, over het leven van Anton de Kom. De biografie van Anil Ramdas is tevens een proefschrift waarop ze aan de Universiteit Leiden hoopt te promoveren.

Wat zegt de manier waarop Ramdas werd gelezen en begrepen over Nederland zelf? Voor haar onderzoek kreeg Amatmoekrim volledig inzage in de persoonlijke archieven, brieven en e-mailcorrespondentie.

Anil Ramdas Essayprijs
In 2017 – vijf jaar na zijn dood – hebben De Groene Amsterdammer (waar hij redacteur was), De Balie (waar hij directeur was) en zijn familie het initiatief genomen tot een Anil Ramdas Essayprijs.

Volgens Ramdas was het essay de ideale vorm voor beschouwingen over de wereld. Hij hield van essays die een mengeling zijn van persoonlijke ervaringen, journalistieke observaties en wetenschappelijke inzichten. De deadline voor de inzendingen is 15 mei 2023.

Tickets zijn hier te koop.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.