Bijeenkomst

Trainingsdag Lokale en Regionale OnderzoeksJournalistiek

7 maart 2020, 09:00–17:00
Padualaan 97-99, 3512 JE Utrecht

Jawel, de inschrijving voor #LROJ20 staat open! Alweer tien jaar organiseert de VVOJ deze populaire Trainingsdag Lokale en Regionale OnderzoeksJournalistiek. Het thema van de jubileumeditie: En nu doorpakken! Dat doen we op 7 maart op de Uithof in Utrecht met een prachtige line-up van sprekers en trainers. Kom leren van je collega’s. Kom netwerken en nieuwe inspiratie opdoen. Schrijf je nu meteen in en verzeker jezelf van een plek.

Meteen naar aanmeldformulier #LROJ20

En nu doorpakken!
Meer geld en aandacht voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek moet een kwaliteitsverbetering over de hele linie kunnen opleveren – dat is in elk geval de inzet van de werkgroep LROJ die deze jubileumeditie voorbereidt. Journalistieke kwaliteit die leidt tot onderscheidende verhalen. Verhalen die laten zien wat de toegevoegde waarde van ons werk is, met name in dit social media-tijdperk, waarin via Facebook, Instagram, YouTube, Twitter et cetera iedereen alles kan publiceren of uitzenden. Journalisten kunnen het kaf van het koren scheiden. Feiten checken en bronnen verrifiëren. Broodje-aap-verhalen ontleden en daarmee ontkrachten. En veel van de vaardigheden, technieken en inzichten die je daarvoor nodig hebt, kun je vinden in de onderzoeksjournalistiek. Alle reden dus om op 7 maart naar de Uithof in Utrecht te komen.

KEYNOTE SPEECH: THE BUREAU LOCAL
De opening van #LROJ20 is in handen van Charles Boutaud van The Bureau Local. Dit Engelse onderzoeksjournalistieke netwerk timmert aan de weg met spraakmakende publicaties, waarin altijd lokale en regionale data leidend zijn. Keer op keer laat The Bureau Local zien hoe al die plaatselijke verhalen met elkaar verbonden zijn en hoe groot de impact van onderzoeksjournalistiek kan zijn als collega’s uit alle delen van het land samenwerken.

Een greep uit de rest van het programma:
In mei barst het Eurovisie Songfestival in Rotterdam los. Volgens AD-journalist Eefje Oomen een serieuze zaak, die kritisch moet worden gevolgd. Hoe maak je stevige verhalen over de wereld van het amusement?

Hans Otte van Omroep West maakte een serie verhalen over misstanden bij de Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag. Hoe doe je onderzoek in een gesloten gemeenschap met een cultuur die niet de jouwe is?

Tom KrelingIn Van wie is Nederland? schetst datajournalist Tom Kreling met drie Volkskrantcollega’s een gedetailleerd beeld van de Nederlandse vastgoedmarkt. De bron: bákken lokale en regionale data. Hoe gingen ze daarmee aan de slag?

Marjolein KnolDe podcast is niet meer weg te denken uit de journalistiek. Ook onderzoeksverhalen kun je er mooi mee presenteren. Leer de fijne kneepjes van documentairemaker en NL Awardwinnaar Marjolein Knol.

Local Focus maakt bij zijn datajournalistieke projecten steeds meer gebruik van informatie en kennis van het publiek. Hoe pakken ze dat aan en wat levert het op? Yordi Dam van Local Focus komt het laten zien.

Judith Spanjers doet voor Follow the Money onderzoek naar zorgwinsten en zorgfraude. Hoe kom je de zorgcowboys in jouw gemeente of regio op het spoor? Spanjers deelt haar tips & tricks.

Milieu- en energievraagstukken, daar kunnen we ook lokaal en regionaal niet meer omheen. Waar moeten we alert op zijn? Expert Jan Matthijsen van het Planbureau voor de Leefomgeving praat ons bij.

Wobben lastig? Welnee! Met de nieuwe Wob-generator van de VVOJ kun je vrijwel automatisch een Wob-verzoek indienen. VVOJ-wobexpert Tim Staal geeft een demonstratie.

Ook dit jaar biedt de Hogeschool Utrecht weer een onderkomen voor de trainingsdag op de Uithof. Mede dankzij deze steun kunnen we de toegang tot #LROJ20 betaalbaar houden. VVOJ-leden betalen €30 euro, niet-leden €35 (lid worden van de VVOJ is trouwens een erg goed idee, hier vind je daar meer informatie over).

Schrijf je alleen in of kom gezellig samen met collega’s!

Wanneer: 7 maart 2020 van 09:30 (inloop 09:00) tot 17:00 uur
Waar: Padualaan 97-99, 3512 JE Utrecht
Kosten: VVOJ-leden €30 euro, niet-leden €35

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.