data als kans

— dinsdag 26 juli 2022, 10:20 | 0 reacties, praat mee

Thomson Reuters Foundation bouwt Twitter-filter voor journalisten

Op het tamme Twitter-account van de auteur dook slechts één reactie met 'Unknown priority' op. Het bleek een onschuldig commentaar. Het filter werkt nog niet met Nederlands. | TRFilter

Journalisten kunnen gratis gebruik maken van een nieuw filter voor Twitter, dat reacties analyseert op giftig taalgebruik. Zonder de reacties daadwerkelijk te hoeven zien, kan daarna actie worden ondernomen. Het filter is het resultaat van een samenwerking tussen de Thomson Reuters Foundation en technologiepartner Jigsaw, onderdeel van Google. Laatste wijziging: 26 juli 2022, 10:24

Het ‘TRFilter’ koppelt aan een bestaand Twitter-account en analyseert reacties en geeft deze een ‘giftigheidsscore’. Gebruikers kunnen dan actie ondernemen (de zender blokkeren of op negeren zetten). De acties kunnen via het TRFilter-dashboard ook ongedaan gemaakt worden.

Thomson Reuters Foundation noch Jigsaw hebben toegang tot persoonlijke gegevens. Ook wordt het gebruik niet extern bijgehouden. Het filter wist na elke sessie alle gegevens, los van een samenvatting. Die kunnen gebruikers desgewenst downloaden om met derden (bijvoorbeeld Twitter zelf of autoriteiten) te delen.

Zodra een rapport is gedownload, wordt ook die informatie binnen TRFilter gewist.

De zogeheten machine learning algoritmen van Jigsaw zijn al langer bij grotere uitgeverijen in gebruik om gebruikerscommentaren te filteren. In 2021 ging het dagelijks om 500 miljoen reacties.

De tool werkt volgens Thomson Reuters Foundation het best op de desktop-versie van Twitter. En hoewel de tool is gebouwd voor journalisten en mediaprofessionals, mag iedereen die last heeft van giftige reacties TRFilter gebruiken.

Ontwikkelaars hopen dat gebruikers van deze eerste versie hun ervaringen delen, zodat het filter kan worden verbeterd. Op dit moment werkt TRFilter het best met Engels, maar de organisatie zegt dat andere talen in de toekomst worden toegevoegd.

De vraag of Nederlands daar op korte termijn bijhoort, staat nog uit. Meer bij TRFilter

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.