word studentlid

— woensdag 21 november 2018, 12:21 | 0 reacties, praat mee

Thomas Bruning: ’Als je buigt, geef je bedreigers een bonus’

Thomas Bruning: ’Als je buigt, geef je bedreigers een bonus’
Thomas Bruning tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de bedreiging en bescherming van journalisten met John van de Heuvel, Paul Vugts, Eric Feijen, Danny Ghosen en Peter Olsthoorn. Maart 2018 - © Remko de Waal/ANP

Voorlopig geen John van den Heuvel in de studio van RTL Boulevard. Het zou te riskant zijn de zwaar beveiligde Telegraaf-misdaadreporter naar het Amsterdamse Leidseplein te begeleiden. Een knieval voor de bedreigers, stelt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ in een opiniestuk in De Telegraaf.

De maatregel om John van den Heuvel om veiligheidsredenen voorlopig niet naar de studio van RTL Boulevard te begeleiden, is een absolute nederlaag voor de journalistiek.

Het is een knieval voor de bedreigingen aan zijn adres, hoe zeer ik ook geloof dat politie, justitie en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging hun uiterste best doen om John te beveiligen en in staat te stellen zijn werk te doen. Maar het is belangrijk dat hij zo snel mogelijk weer live in de studio zit.

Vrije journalistiek is zo belangrijk, dat de overheid meer middelen moet inzetten om journalisten hun werk te kunnen laten doen. Dat geldt net zo goed voor de beveiliging van burgemeesters en politici.

Als de situatie erom vraagt – en dat is nu het geval – moet er nog meer politie zichtbaar aanwezig zijn. In alles moet de overheid uitstralen: we wijken niet voor dit soort signalen.

Deze situatie herinnert me aan 2015, toen de Deense cartoonist Kurt Westergaard naar Amsterdam kwam voor een lezing. Westergaard werd op dat moment ernstig bedreigd door moslim-radicalen vanwege een afbeelding die hij had gemaakt van de profeet Mohammed. We hebben toen met gemeente en politie overlegd of de avond zou moeten worden verplaatst van debatcentrum De Balie naar een bunkerachtige locatie. Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan zei toen: ,,Het is voor mij een principezaak: Westergaard moet kunnen komen op de plek waar hij wil. Wij gaan niet buigen.”

Dat is de instelling die nodig is in een situatie als deze.

Moeilijk
Daarnaast moeten degenen die achter deze dreiging zitten worden opgespoord en opgepakt. Ik snap dat dat moeilijk is en het ook de grote wens van politie en justitie zelf is. Maar de bedreiging aan het adres van John duurt nu al bijna een jaar en dat is moeilijk te verteren.

Over deze kwestie gaan we in overleg met de huidige burgemeester. We zullen bespreken hoe we met elkaar toch kunnen uitstralen dat we niet buigen. Deze maatregel moet er op de kortst mogelijke termijn weer af, om te laten zien wie de baas in huis is. Dat moet in dit geval de Amsterdamse overheid zijn. Mijn boodschap: pak de regie terug.

Want als je buigt, geef je bedreigers eigenlijk een bonus. Ze zien dan dat ze mensen met een belangrijke rol stil kunnen krijgen, als ze maar hard en vaak genoeg bedreigen. Als het loont om te bedreigen, is het hek van de dam. Dan loont het ook om andere journalisten te intimideren of het werk onmogelijk te maken. De gemiddelde fotograaf of cameraman heeft tegenwoordig heel wat te stellen tijdens zijn werk.

Monddood
Journalisten moeten vrij hun beroep kunnen uitoefenen. Ze moeten de macht kunnen controleren, misstanden aan de kaak kunnen stellen, het publiek kunnen vertellen wat er aan de hand is in de wereld.

Zodra je een journalist monddood maakt, maak je publiek monddood. Elk signaal wat eraan bijdraagt dat je aan journalisten kunt komen, moet in de kiem worden gesmoord.
Wij moeten nu met z’n allen om John heen gaan staan, ook om te laten zien wat een belangrijke rol journalisten vervullen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.