Langlopend evenement

Tentoonstelling Vincent Mentzel in Rijksmuseum

28 januari 2022, 09:00–6 juni 2022, 17:00
Rijksmuseum, Museumstraat 1 in Amsterdam Laatste wijziging: 28 januari 2022, 15:00

Vincent Mentzel (1945) behoort al jaren tot de beeldbepalende fotografen van ons land. Hij gaf letterlijk het nieuws vorm. Tijdens zijn carrière is de fotojournalistiek veranderd: van ondergeschoven kindje tot een krachtig en zelfstandig medium met artistieke mogelijkheden. Kom en zie deze ontwikkeling aan de hand van Mentzel's foto’s.

VAN HAAGSE POLITIEK TOT HET TIANANMENPLEIN
De tentoonstelling geeft een overzicht van het belangrijkste werk van Vincent Mentzel. Meer dan 75 originele afdrukken. Een van zijn favoriete onderwerpen was de Haagse politiek. Hij zag het Binnenhof als arena en legde de belangrijkste spelers van toen talloze keren vast. Zo maakte hij beelden van Joop Den Uyl, Dries van Agt, Hans Wiegel, Ruud Lubbers, maar volgde hij ook graag de mensen die de straat opgingen. Het was een afmattende, zinderende tijd vol debat en conflict. Vooral duidelijk zichtbaar op zijn foto’s: drama.

Dit bleek ook uit zijn werk als buitenlandjournalist. Zo bezocht hij China 16 keer, waardoor hij het land voor zijn ogen en door zijn lens heeft zien veranderen: van het regime van Mao in 1973 tot de Bende van Vier, tot de bloedig onderdrukte studentenopstanden op Tiananmenplein van mei en juni 1989.

Voor zijn foto’s ontving hij verschillende onderscheidingen, waaronder de eerste prijs in de categorie ‘Nieuws’ van de World Press Photo. Ook was hij tweevoudig winnaar van de Zilveren Camera.

AUDIOTOUR
Wie zien we? Wat er gebeurt? Wat ging eraan vooraf? Vincent Mentzel geeft in een gratis audiotour zelf uitleg bij de foto’s, die binnenkort ook online te beluisteren is.

De audiotour is gratis te beluisteren in de Rijksmuseum app. Ook kun je een apparaat huren met al onze multimediatours. Dit kun je toevoegen tijdens het boeken van een ticket of starttijd of bij onze multimediabalie.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.