training eu starters

Langlopend evenement

Tentoonstelling: As Long As We Just Live

15 juli 2023, 16:00–8 oktober 2023, 17:00
Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43, Haarlem Laatste wijziging: 10 juli 2023, 16:17

Op 15 juli 2023 opent om 16u in fotogalerie De Gang in Haarlem de tentoonstelling As Long As We Just Live van fotograaf Anke van der Meer. Deze tentoonstelling maakt deel uit van het themajaar dat Fotogalerie De Gang voor 2023 heeft vastgesteld, HAARlem 2023, het jaar van de vrouw. De Gang nodigt hierin uitsluitend vrouwelijke fotografen uit.

Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. Alona, Diana en Tatjana, drie vriendinnen uit de Oekraïense stad Kharkiv, besluiten het geweld te ontvluchten en komen in Nederland terecht. Vanwege de plotselinge toestroom doet de overheid een oproep aan particulieren om Oekraïners tijdelijk op te vangen. In Heemstede wordt daarop de doopsgezinde pastorie aangepast tot een opvanglocatie waar de vrouwen met hun gezinnen een tijdlang kunnen wonen.

Tijdens dat eerste jaar volgt Anke met haar camera de drie vriendinnen van nabij. Terwijl zij hun leven opbouwen zijn hun telefoons nooit ver weg. Het is een vitale verbindingslijn met achtergebleven familie en met nieuwsbronnen uit hun geboorteland. Aan de hand van portretten, documentaire beelden en tekstberichten krijgt de bezoeker een uniek kijkje in hun leven.

Over de opening
De opening wordt gepresenteerd door Annemiek van Bentem die Anke zal interviewen over het ontstaan van het project. Ook Alona, Diana en Tatjana komen aan het woord. Er is muziek van Alex Tugushin. De Haarlems/Oekraïense schrijfster Anna Bilenka zal voorlezen uit haar eigen werk. De borrel wordt verzorgd door De Wereld van Jansje.

Over de maker
Anke van der Meer is documentair fotograaf. In haar werk probeert zij om eerlijke en verbindende verhalen te laten zien. Vaak gaan die verhalen over mensen die hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Anke is een van de drie winnaars van de fotografieopdracht Hilversum Beter Bekeken 2023 van stichting De Zilveren Camera en Museum Hilversum. Daarvoor volgt ze twee Afghaanse zusjes tijdens hun dagelijks leven in Nederland.

As Long As We Just Live is open voor publiek van 15 juli t/m 8 oktober in fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem. Openingstijden: maandag 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur (ook toegankelijk via De Wereld van Jansje). Entree is gratis.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.