persveilig seminar

Bijeenkomst

Summit for Democracy

29 maart 2023, 10:00–30 maart 2023, 16:00
Online Laatste wijziging: 7 maart 2023, 08:50

Mensenrechten vormen de grondslag voor een democratie. Nederland zet zich wereldwijd in voor de bescherming en bevordering van fundamentele principes als democratie, rechtstaat en mensenrechten. Vrijheid van meningsuiting is een voorwaarde voor een goed functionerende democratie en media spelen daarin een essentiële rol. Zij hebben de platforms en de middelen om ideeën verder te brengen en het maatschappelijke debat te stimuleren. Hun vrijheid en onafhankelijkheid zijn nooit vanzelfsprekend.

1 van de prioriteiten van het Nederlands mensenrechtenbeleid is de vrijheid van meningsuiting, internetvrijheid en veiligheid van journalisten. Wereldwijd staan deze vrijheden onder druk.

Daarom is Nederland op 29 maart 2023 samen met de Verenigde Staten, en de regeringen van Costa Rica, Zambia en Zuid-Korea de gastheer van de tweede virtuele Summit for Democracy top.

Een open debat
Wat kunnen overheden doen om te voorkomen dat media en journalisten worden belemmerd in hun werk? Welke wettelijke en andere maatregelen kunnen ze nemen om journalisten te beschermen en ze de fysieke en mentale ruimte te geven om onafhankelijk en vrij hun werk te doen? Hoe kunnen overheden beter samenwerken met het maatschappelijk middenveld om zorg te dragen voor onafhankelijke en diverse media? En hoe zorgen we voor een internationaal klimaat waarin landen elkaar aanspreken op mediavrijheid?

Op die vragen wil Nederland als co-host van de Summit for Democracy op 30 maart tijdens een hybride event voor de Europese regio open en eerlijk het gesprek aangaan met de deelnemende landen, het maatschappelijk middenveld, jongeren, academici en journalisten. Zodat mediavrijheid daadwerkelijk wordt bevorderd en journalisten hun werk kunnen doen ten gunste van een bloeiende en vrije democratische samenleving.

Tijdstippen worden later bekendgemaakt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.