website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Streamingplatform Roku komt terug op toevoegen Infowars

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 16 januari 2019, 09:14

Alex Jones spreekt aanhangers toe tijdens een demonstratie in 2016 | Brian Blanco / EPA

Alex Jones spreekt aanhangers toe tijdens een demonstratie in 2016 | Brian Blanco / EPA

Nieuws Het Amerikaanse streamingplatform Roku ligt onder vuur nu het Infowars van complotdenker Alex Jones heeft opgenomen in de lijst van zenders. Jones' bedrijf Infowars werd vorig jaar van diverse sociale netwerken en platformen (van onder meer Apple en Twitter) geweerd.

Roku stelde in eerste instantie dat het een neutraal platform is dat geen mening of invloed heeft over de inhoud, maar is na alle kritiek nu tot nieuwe inzichten gekomen, schrijft het op Twitter:

Alle producties van Infowars zijn wel via hun eigen website te bekijken en te beluisteren.

Eigenaar en presentator Alex Jones is een controversieel figuur, die in podcasts en uitzendingen fulmineert tegen donkere krachten in de Amerikaanse overheid die een burgeroorlog voorbereiden en kijkers en luisteraars waarschuwt voor diverse false flags - in scène gezette incidenten bedoeld om bijvoorbeeld strenger wapenwetgeving te rechtvaardigen of burgerrechten te beperken.

Zo stelt Jones dat een schietpartij in 2012 op een kleuterschool in het plaatsje Sandy Hook nooit heeft plaatsgevonden. De doden die daar vielen - waaronder twintig kinderen - zijn volgens Jones acteurs. Nabestaanden sleepten Jones voor de rechter voor deze uitspraken.

Critici zien achter Jones’ tirades vooral een cynische marketingstrategie, bedoeld om voedingssupplementen en survivalgear te verkopen. Deze acties en vanwege het verspreiden van nepnieuws brachten de belangrijkste platformen ertoe om Infowars te weren. Als gevolg van een recente uitspraak in de zaak rond Sandy Hook-ouders is Infowars opgedragen om interne documenten rond marketing te overhandigen.

Roku kreeg voor het toewerpen van een reddingsboei voor het belaagde mediabedrijf stevige kritiek. In 2017 legde het actualiteitenprogramma Last Week Tonight (HBO) Infowars en Jones rol daarbinnen onder het vergrootglas:

 

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.