word studentlid

Langlopend evenement

Storyworld Spotlight: 50 jaar Franka

2 maart 2024, 09:00–30 juni 2024, 23:00
Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen Laatste wijziging: 21 maart 2024, 16:10

Franka is een van de populairste Nederlandse strips. Ook internationaal gezien geniet ze grote bekendheid. Haar verhalen zijn inmiddels vertaald in het Frans, Duits, Spaans, Deens, Zweeds, Noors, Galicisch, Catalaans en het Chinees. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de roodharige en ondernemende hoofdrolspeelster haar eerste avontuur beleefde. Om dit te vieren, staat van 2 maart tot en met 30 juni 2024 de Spotlightzaal van Museum Storyworld in het teken van deze iconische stripheld.

Storyworld Spotlight: 50 jaar Franka
De Spotlight-expositie laat zien hoe deze iconische Nederlandse strip zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Je ziet naast hand geïnkte strippagina's en potloodschetsen van Henk Kuijpers, ook hoe deze maker te werk gaat. Voor Franka doet hij uitvoerig onderzoek en bezoekt vaak persoonlijk de locaties in de verhalen om foto's en tekeningen te maken. Als bezoeker van de expositie kun je ook zelf aan de slag om je bewust te maken van dit proces.

Spotlight boekje Franka
In de reeks Spotlightboekjes verschijnt een nieuw deel over de historie en het productieproces van Franka. Het boekje dient ook als catalogus bij de expositie en is in de eerste week van maart (waarschijnlijk vanaf 8 maart) verkrijgbaar bij de balie van Storyworld en in de Forumshop. Er staat nog een signeersessie met Henk Kuijpers bij ons op de planning, houd hiervoor onze site in de gaten!

Lezing vrouwelijke personages in de strip
Wil je meer weten over de positie van vrouwelijke personages in de strip vanaf het begin tot het heden? Kom dan naar de lezing van Dr. Barbara Postema, werkzaam als docent aan de RUG, op 14 april in het Forum. Binnenkort start de ticketverkoop voor de lezing op forum.nl.

Van bijrol naar hoofdrol
In 1974 maakt Henk Kuipers (Haarlem, 1946) een korte strip voor het dan immens populaire stripblad Pep. Mannen spelen in de strip de hoofdrol, maar ergens in een hoekje van de eerste pagina staat een bijzondere scriptgirl afgebeeld; een meisje dat erop toeziet dat het filmscript nauwkeurig wordt gevolgd. De redactie van Pep is enthousiast en Kuijpers wordt aangenomen om korte verhalen en illustraties te maken. Al snel krijgt Franka de hoofdrol en groeit ze uit tot de eerste onafhankelijke vrouwelijke stripheld van Nederlandse bodem. Franka is slim, handig, zelfbewust, zelfstandig en eigengereid. Uiteindelijk verdient de scriptgirl haar eigen bedrijf bij elkaar als kunstdetective en reist ze de wereld rond.

Storyworld Spotlight: 50 jaar Franka is van 2 maart tot en met 30 juni 2024 te bezoeken in strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld in Forum Groningen. Tickets zijn hier te koop.

Openingstijden Forum Groningen*
Maandag t/m donderdag 9.00 - 0.00
(voordeur sluit om 22.00)
Vrijdag en zaterdag 9.00 - 0.00
(voordeur sluit om 23.00)
Zondag 10.00 - 23.00
(voordeur sluit om 21.00)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.