word studentlid

— woensdag 10 juli 2019, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Staat of valt een succesvolle carrière bij de keus van je partner?

Staat of valt een succesvolle carrière bij de keus van je partner?
© Paul Ryding

'Een carrière begint bij een goede partner.' Loopbaanadviseur Jolan Douwes stuitte op deze stelling in het pas verschenen boek ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ van collega Vréneli Stadelmaier. Ze vroeg een freelance journalist en haar vriend de stellingen eens door te lopen aan de hand van de Equalitytest. Laatste wijziging: 11 juli 2019, 09:33

‘Als mijn partner graag (gedeeltelijk) wil stoppen met werken om voor het huis en kinderen te zorgen, dan juich ik dat toe.’

Jonge, ambitieuze vrouwen moeten oppassen als hun partner hier volmondig ja op zegt, waarschuwt loopbaanadviseur Vréneli Stadelmaier in haar boek. Die persoon kan dan een grote belemmering voor hun carrière zijn. Ook voor narcisten moeten ze uitkijken - achter veel charme kunnen conflictueuze, vernederende en niet-empathische types schuilen. ‘Stop voor je samen aan kinderen en een hypotheek begint.’

Dat klinkt rigoureus, maar Stadelmaier houdt niet van de softe aanpak. De auteur van de bestseller ‘F•ck die onzekerheid’ heeft een missie met haar survivalgids voor vrouwen aan het begin van hun carrière. Ze heeft die niet voor niets de titel ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ meegegeven. Dat was begin jaren 90 de slogan van een overheidscampagne om meisjes te laten kiezen voor exacte vakken op de middelbare school.

Stadelmaier wil jonge vrouwen meegeven dat ze niet harder, maar slimmer kunnen werken. Dat lukt als ze zich bewuster zijn van de spelregels en valkuilen. Bijvoorbeeld als het gaat om hun presentatie of sollicitatie, tijdens onderhandelingen en bij omgaan met stress. Allemaal onderwerpen die van toepassing zijn op de nieuwe generatie vrouwelijke journalisten. Hebben zij een invloedrijke en ervaren collega op de redactie weleens gevraagd: ‘Wil jij mijn mentor zijn?’ Praten zij tijdens de lunch over zakelijke onderwerpen of hebben ze het alleen over koetjes en kalfjes? Verzamelen zij als eerste moed als er een lastig telefoontje moet worden gepleegd of tijdens een persconferentie een kritische vraag moet worden gesteld?

Kweek zelfvertrouwen en schakel hulptroepen in, benadrukt de auteur. Anders is het niet vol te houden om thuis en op het werk alle ballen omhoog te houden. Met de Equalitytest kunnen vrouwen - liefst voordat ze aan kinderen beginnen - peilen hoeveel steun ze van hun partners kunnen verwachten.

Freelance journalist en eindredacteur Kim van der Meulen (1984) (o.a. Het Parool, Cosmopolitan, &C) nam de zestien stellingen uit het boek door met haar vriend, ook journalist. Ze hebben een latrelatie en geen kinderen. ‘Veel stellingen vinden we stereotiep’, zegt ze. ‘Natuurlijk is een man niet pas een echte man als hij de kostwinner is. En natuurlijk is het huishouden niet automatisch vrouwenwerk en klussen mannenwerk. Mijn vriend heeft de houten vloer in mijn appartement gelegd; ik heb geschuurd, geschilderd en de trap gestript. Ik maak ontbijt, hij kookt ’s avonds. Dat is voor ons zo logisch dat zo’n stelling weinig prikkelt.’

Lastig vinden Van der Meulen en haar partner de vraag wiens carrière voor zou gaan als ze er maar één mochten kiezen. Ze werken allebei graag, dus wie geeft zijn werk dan op? Ze vragen zich wel af in welke situatie dit dilemma zich zou voordoen. Als het gaat om een baan in het buitenland, zou een van hen eerder ander werk zoeken dan stoppen met werken.

‘De test bevestigde vooral dat we goed bij elkaar passen. We vinden allebei dat mannen en vrouwen huishoudelijke taken gelijk moeten verdelen. En voor eventuele kinderen ben je samen verantwoordelijk.’ Dat zal de schrijfster van de survivalgids toch ook veelbelovend vinden klinken.

Vijf tips uit de survivalgids

1. Zorg dat je succes uitstraalt in je kleding, haar, make-up, tas (‘geen afgeragde rugzak’), auto en vakanties.

2. Mijd formuleringen als: ‘Het is misschien een domme vraag, maar…’ of ‘Zou het niet zo kunnen zijn dat..’

3. Schakel mentoren, coaches (‘niet te soft’), netwerken, oud-studenten, vrienden, ouders en wijze ooms of tantes in.

4. Doe met je partner de Equalitytest en bespreek de uitkomst.

5. Ook voor je loopbaan zijn kinderen voor je 30ste het handigst, omdat je daarna vaak de grootste carrièrestappen maakt.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.