mgm nvj maart

— maandag 19 juli 2021, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Spionagesoftware gebruikt om wereldwijd journalisten te bespioneren

Spionagesoftware gebruikt om wereldwijd journalisten te bespioneren
De NSO Group in Israël - © Jack Guez / AFP

Spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group wordt gebruikt om wereldwijd journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten te hacken. Dat melden zestien internationale media, waaronder The Guardian, The Washington Post, Le Monde en internationale persbureaus, op basis van gelekte documenten en forensisch onderzoek. Laatste wijziging: 20 juli 2021, 09:21

In die documenten staan telefoonnummers van 50.000 slachtoffers die mogelijk gehackt zijn met de software Pegasus. Meer dan 80 journalisten in zeventien landen werkten samen aan ‘the Pegasus Project’ onder leiding van het Franse non-profit medium Forbidden Stories en met de technische ondersteuning van Amnesty International.

Op de lijst staan 180 journalisten van onder meer de Financial Times, CNN, en The New York Times. Dat een naam op de lijst staat, betekent niet per definitie dat de telefoon ook is gehackt, schrijft The Guardian, maar geeft wel inzicht in de potentiële doelwitten van regeringen. Uit een steekproef van de media blijkt wel dat de helft van de telefoons daadwerkelijk sporen van Pegasus bevat.

Als een telefoon met de spyware is geïnfecteerd, kunnen op afstand bestanden zoals foto’s en mails worden binnengehaald. Ook kan de microfoon op afstand worden aangezet. Het kan dus gebruikt worden om journalisten te volgen en hun bronnen te achterhalen.

Pegasus is een malware programma dat NSO Group formeel alleen aan overheden verkoopt om criminelen en terroristen op te sporen en te schaduwen, maar de spionagesoftware is al meerdere malen in verband gebracht met misbruik door autoritaire regimes. Er zijn ook al diverse rechtszaken tegen het bedrijf gevoerd, vanwege de spionagesoftware. Amnesty International verloor al eens een rechtszaak waarin ze vroegen om een exportverbod op de software.

De klanten van NSO zijn inlichtingen- en opsporingsdiensten en legers in veertig landen, waaronder Rwanda, India, Bahrein, Saudi-Arabië en Azerbeidzjan. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) bracht eerder dit jaar al tientallen incidenten in kaart waarbij journalisten of hun naasten het doelwit waren van spionagesoftware.

Ook in de zaak van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi zou Pegasus zijn gebruikt. In reactie op de onthullingen ontkent NSO dat de technologie is gebruikt tegen Khashoggi. Ook meldt het Israëlische bedrijf dat het onderzoek gebrekkige aannames en feitelijke fouten bevatte. “Deze beschuldigingen zijn zo schandalig en verre van de realiteit dat de NSO een rechtszaak wegens laster overweegt.”

De komende dagen worden er meer details en namen gepubliceerd uit de gelekte documenten. Meer bij The Guardian I / II / III / Washington Post / Amnesty International

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.