persveilig seminar

Langlopend evenement

Siberian exiles: Baltische getuigenissen van Sovjetonderdrukking

4 februari 2023, 11:00–21 mei 2023, 17:00
Nederlandse Fotomuseum, Statendam 1, Wilhelminapier, Rotterdam Laatste wijziging: 28 februari 2023, 13:16

Het Nederlands Fotomuseum presenteert SIBERIAN EXILES: Baltische getuigenissen van Sovjetonderdrukking van fotograaf Claudia Heinermann. De trilogie toont een deel van de Europese geschiedenis die in West-Europa niet tot nauwelijks bekend is: de bezetting van de Baltische staten door de Sovjet-Unie. Tussen 1940 en 1991 waren Estland, Letland en Litouwen bezet. Tijdens de annexatie door de Sovjet-Unie vonden massale deportaties, executies en arrestaties plaats. Collectieve trauma’s die bij de bevolking diepe littekens hebben achter gelaten. Sinds de Russische invasie van Oekraïne herleven oude angsten. Maar waarom is deze angst zo groot en wat is de oorzaak ervan? Aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen en nabestaanden neemt Heinermann ons mee naar een verborgen geschiedenis.

"Er is nooit iemand veroordeeld voor de misdaden tegen de menselijkheid die door de Sovjets zijn begaan. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd daarover voor het eerst openlijk gesproken, maar in het Rusland van Poetin wordt het Stalin-verleden opnieuw onder het tapijt geschoven. Daarom vind ik het belangrijk dat de verhalen die achter het IJzeren Gordijn voor ons verborgen bleven, gehoord en bewaard worden, zodat ze bij kunnen dragen aan een correcte geschiedschrijving.”

In drie delen vertellen ooggetuigen over de deportatie van vrouwen en kinderen naar afgelegen gebieden in Siberië, het leven in de goelagkampen, het georganiseerde verzet tegen de Sovjet bezetter en het begin van de Koude Oorlog.

Tickets zijn hier te koop.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.