banner festival 23

Bijeenkomst

Sensitivity Reading

7 juni 2023, 20:00–22:00
Pakhuis de Zwijger, 179 Piet Heinkade, 1019 HC Amsterdam Laatste wijziging: 8 mei 2023, 10:46

‘Sensitivity reading’ is een nieuwe ontwikkeling in de literatuur. Steeds vaker laten schrijvers hun teksten controleren op stereotyperend taalgebruik, gedateerde uitdrukkingen en misvattingen. Ook werken van overleden schrijvers worden onder de loep genomen. Recent raakten bijvoorbeeld de boeken van Roald Dahl, Ian Fleming en Agatha Christie in opspraak, omdat gevoeligheidslezers – professionals in het vak – de taal ervan aanpasten aan de huidige tijdgeest. Daarvoor klonk veel steun, maar ook een hoop kritiek. In dit programma verkennen we de grenzen van sensitivity reading. In hoeverre moeten we teksten veranderen naar de waarden van nu? Doet zo’n aangepaste tekst nog wel recht aan de intenties van de auteur? En wat zijn de alternatieven?

Over de sprekers
Bo van Houwelingen is literair recensent bij de Volkskrant. Ze bespreekt vooral nieuwe Nederlandse literatuur en bepaalt welke romans een plek krijgen in het boekenkatern.

Mounir Samuel is o.a. politicoloog, meervoudig bekroond journalist, presentator en auteur die zich bezig houdt met sociale revoluties en maatschappelijke verandering. Hij schreef dertien boeken, waaronder Je mag ook niets meer zeggen: een nieuwe taal voor een nieuwe tijd (Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2023).

Marte Hoogenboom is schrijver en redacteur en werkt sinds 2019 voor OneWorld als eindredacteur. Daarnaast is ze magazinechef bij het literair-culturele tijdschrift Hard//hoofd. De laatste jaren publiceert en spreekt zij geregeld over gender en de intersecties met andere vormen van uitsluiting en discriminatie.

Reserveren kan hier

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.