training eu starters

Kijk- of luistertip

Sander en de socials (afl. 1)

30 oktober 2023, 21:10–22:00
NPO 3 en NPO Start Laatste wijziging: 14 september 2023, 10:01

Sociale media hebben een grote invloed op onze samenleving en de politiek, onder meer door algoritmes die mensen eenzijdige of valse informatie voorschotelen, door hun doorslaggevende rol in verkiezingen en debatten, door de onvermijdelijke polarisatie en de ongelimiteerde haatcampagnes. Politici, wetenschappers, journalisten, eigenlijk iedereen die zich uitspreekt in het maatschappelijk debat krijgt te maken met online haat. Sander, die zelf het debat ook niet schuwt, krijgt eveneens geregeld te maken met bedreigingen. De schelders en bedreigers waren in de offline wereld nooit met hun gedrag weggekomen. Waarom online wél? Waarom wordt daar niet gehandhaafd?

Voor Sander is posten op X een keuze; wanneer hij stopt, stoppen ook de bedreigingen. Voor anderen is dat geen optie. Een politicus bijvoorbeeld, kan niet weglopen van het online debat. Hoe zorgen we ervoor dat de online wereld ook een veilige omgeving wordt en dat mensen hun werk kunnen blijven doen? Nu lijken het vooral de grote techbedrijven die online de dienst uitmaken. Hoe kunnen we hen verantwoordelijk houden? En wie zouden éigenlijk de wetten en regels op sociale platforms moeten bepalen?

In de serie Sander en de socials gaat Schimmelpenninck op zoek naar antwoorden op deze vragen. Hij gaat hiervoor in gesprek met journalisten, trollenjagers, Facebookmoderatoren, filosofen, advocaten, politici en OM-medewerkers. Ook spreekt hij mensen die werden misleid door desinformatie en met gedupeerden van online haat. Wat voor invloed heeft dit op hen? Sander houdt daarbij ook zijn eigen gedrag onder de loep. Want is zijn eigen gedrag niet net zo schadelijk als dat van vele anderen?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.