website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rebelse schrijvers

Melissa Oldenburger — Geplaatst op maandag 11 februari 2019, 13:28

Agenda donderdag 7 maart 2019, 20:00 - donderdag 7 maart 2019, 22:30 , De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 1017 RR Amsterdam

Multatuli schreef twee eeuwen geleden een aanklacht tegen de gevestigde orde en kwam als schrijver in opstand tegen zijn tijdgeest. Hoe zit het met Nederlandse schrijvers van deze tijd, wie zijn onze rebellen? Wie zijn onze Multatuli’s?

“Half goed is niet goed, half waar is niet waar, halfheid leidt tot niets”, schrijft Multatuli in 1860. Hij ageerde tegen Nederlands koloniaal gezag in Nederlands-Indië, maar ook vóór vrouwenemancipatie en algemeen kiesrecht. Zijn ideeën veroorzaakten een verschuiving in de publieke opinie van toen. Hij zorgde voor ophef, boosheid, én waardering. Door sommigen gezien als dwarsligger, door andere als held. Kunnen Nederlandse schrijvers van nu nog zo’n impact hebben? En op welke manier kunnen zij dit doen?

In dit programma gaan we samen met literatuurcriticus Elsbeth Etty, schrijver Vamba Sherif en biograaf van Eduard Douwes Dekker, Dik van der Meulen opzoek naar de rol van schrijvers van nu in het publieke debat. Zangeres Aafke Romeijn zorgt voor muzikale reuring.

Voor de meeste programma's in De Balie is een (beperkt) aantal persplaatsen beschikbaar. Pers dient zich altijd van tevoren aan te melden. Zonder bevestiging van accreditatie kan de toegang tot onze programma's helaas niet worden gegarandeerd. Fotografen en cameraploegen dienen altijd (ruim) van tevoren contact op te nemen. Ook voor interviewverzoeken kunt u bij de afdeling Communicatie terecht. Neem contact op met Lotte Kroese (hoofd Communicatie) of Simcha Goudsmit via communicatie(at)debalie.nl of +31 (0)20-5535170.​
COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.