Jodal

— vrijdag 25 maart 2022, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Readly: 53 procent Nederlanders maakt zich zorgen over nepnieuws

© EPA / Harish Tyagi

Ruim de helft van de Nederlanders is bezorgd over de verspreiding van nepnieuws. Nog eens een derde geeft aan zich daar enigszins zorgen over te maken. Dat blijkt uit onderzoek dat YouGov uitvoerde, in opdracht van de digitale kiosk Readly. Laatste wijziging: 25 maart 2022, 09:24

YouGov voerde zijn onderzoek (dat de vorm had van een online vragenlijst) uit onder 10.000 volwassenen uit acht Europese landen. In Nederland werden 1012 personen ondervraagd. Van hen meent 57 procent dat ze wekelijks worden blootgesteld aan nepnieuws. Ruim tweederde van de ondervraagde Nederlanders (73 procent) verwacht dat dat de komende jaren zal toenemen.

Niet alleen in Nederland stellen ondervraagden ongerust te zijn over nepnieuws. Ook in het gros van de andere landen waar het onderzoek werd gevoerd, gaf meer dan de helft van de respondenten aan zich zorgen te maken.

In Oostenrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk waren die zorgen het hoogst. In die landen stelden circa twee op de drie ondervraagden bezorgd te zijn over de verspreiding van nepnieuws.

Het percentage bezorgde Nederlanders is in het Readly-onderzoek aanzienlijk hoger dan bij eerdere onderzoeken. In het Digital News Report 2020 van het Reuters Institute for the Study of Journalism lag dat percentage op 32 procent van de ondervraagden. Meer bij Readly

Bekijk meer van

Readly

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.