word studentlid

— vrijdag 30 april 2021, 14:31 | 0 reacties, praat mee

Raad voor de Journalistiek stelt criteria op voor verzoeken tot anonimisering

Raad voor de Journalistiek stelt criteria op voor verzoeken tot anonimisering
© Sergio Delle Vedove

Per 1 mei voegt de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) nieuwe criteria toe aan de Leidraad voor de beoordeling van klachten van burgers, die media vergeefs hebben verzocht om hun persoonsgegevens te wissen of te anonimiseren in online publicaties. Laatste wijziging: 30 april 2021, 14:32

Ook media ontvangen regelmatig dergelijke verzoeken. Het is de indieners dan niet altijd duidelijk op welke gronden zij worden toegekend of afgewezen, aldus de Raad.

Volgens de Raad voor de Journalistiek is het recht op bescherming van persoonlijke gegevens urgent. Binnen de Europese Unie is de juridische bescherming van de privacy van burgers aangescherpt. In de Nederlandse Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geniet de journalistiek een uitzonderingspositie wegens een ander belang: het recht op informatie. Bij de beoordeling van vergetelheidsverzoeken gaat het niet zozeer om juridische als wel om journalistiek-ethische normen.

De Raad blijft van mening dat het publiek belang van zo volledig mogelijk, betrouwbare archieven ‘slechts in uitzonderlijke gevallen’ moet wijken voor het particuliere belang van een verzoeker. Maar naarmate meer mensen zich zorgen maken om hun digitale reputatie, neemt de druk toe om tot de uitzondering te worden gerekend. Dat vraagt om een zorgvuldige en transparante afweging van belangen. Daarbij kunnen deze nieuwe criteria helpen, stelt de Raad.

Redacties kunnen aan de hand van vragen tot een eigen, afgewogen oordeel komen. Zo gaat het om vragen als: hoe ernstig (kunnen) de gevolgen van de publicatie zijn; dient de volledige informatie een bijzonder publiek belang; is de feitelijke informatie nog relevant; heeft de betrokkene meegewerkt aan de publicatie en kon hij of zij zich voldoende bewust zijn van de gevolgen? Bij de meeste verzoeken geeft het antwoord op een enkele vraag vermoedelijk niet de doorslag maar spelen verschillende criteria een rol.

De Raad behandelt overigens alleen klachten tegen redacties, die verantwoordelijk zijn voor online publicaties, en niet tegen online zoekmachines.

Het zogeheten ‘vergeetrecht’, waarbij burgers in Europa zoekmachines kunnen verzoeken om onjuist, irrelevant, niet langer relevant of bovenmatig materiaal te verwijderen, bestaat sinds 2014. Inmiddels zijn er al miljoen verzoeken bij Google neergelegd om informatie te verwijderen uit de Europese zoekresultaten. Er is al jaren veel discussie over het vergeetrecht en Google heeft ook al diverse malen rechtszaken gevoerd omdat ze vinden dat het vergeetrecht te ver gaat.

Bij de Boston Globe zijn ze nu met een project bezig waarbinnen mensen de krant kunnen vragen eerdere berichtgeving die online te vinden is over hen bij te werken of te anonimiseren. Meer bij de Raad voor de Journalistiek

Lees ook:
Zweedse miljoenenboete Google voor ‘ondergraven vergeetrecht’ (11 maart 2020)
Google weigerde terecht verwijderingsverzoek veroordeelde moordenaar (18 december 2019)
Moordenaar krijgt vergeetrecht van Duits Hooggerechtshof (28 november 2019)
Europees Hof: Google hoeft Europees vergeetrecht niet wereldwijd toe te passen (24 september 2019)
Grenzen aan het vergeetrecht (22 januari 2019)
Google moet verwijzingen naar NRC-stuk uit de index halen (19 april 2018)
Google uit zorgen over nieuwe ‘vergeetrechtszaken’ bij het Europees Hof (17 november 2017)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.