mgm nvj maart

— woensdag 17 mei 2017, 10:21 | 2 reacties, praat mee

Politie voedde Dagblad van het Noorden met nepnieuws

Politie voedde Dagblad van het Noorden met nepnieuws
Nieuwstad, de rosse buurt van Groningen | Remko de Waal / ANP

Het Dagblad van het Noorden is door de politie bewust voorzien van onjuiste informatie over een aanstaande doorbraak in recherchewerk, bedoeld om een potentiële verdachte uit de tent te lokken. Het Openbaar Ministerie wil niet spreken van misleiding, maar noemt het bericht onderdeel van een 'ruisstrategie'. De krant voelt zich gebruikt; hoofdredacteur Evert van Dijk spreekt van geschonden vertrouwen. Laatste wijziging: 18 mei 2017, 14:42

Ook de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten zijn kritisch.

“We zullen nog alerter moeten zijn op wat de politie ons vertelt”, aldus Van Dijk. De zaak waarin het nepbericht werd ingezet betrof de zware mishandeling en beroving van een prostituee in 2008. De politie had daar wel een DNA-spoor van, maar geen dader op het oog.

In 2015 wordt de Groningse Dennis J. veroordeeld voor de beroving van een maaltijdbezorger. Het DNA dat voor die zaak wordt afgenomen kwam overeen met het profiel van de zaak uit 2008. Hard bewijs dat J. ook die dader was, ontbrak. Het Openbaar Ministerie geeft daarop informatie aan het Dagblad van het Noorden, waarin - onterecht - wordt gehint dat een doorbraak in de mishandelingszaak uit 2008 nabij is.

Het Dagblad van het Noorden schrijft inderdaad over die zaak; de politie zorgde er vervolgens voor dat de krant in het portiek van Dennis J. belandde. De politie tapt tegelijk de telefoon en het internet van Dennis J. om te zien of het artikel hem bezorgd maakt. De man zoekt wel naar nieuws over de zaak, maar dat is onvoldoende belastend.

Twee undercover-agenten bezoeken J. daarop en doen zich voor als familie van de in 2008 mishandelde vrouw. Ze refereren opnieuw aan het krantenartikel en dringen aan dat J. zich aangeeft. Omdat J. zich niet aangeeft wordt hij later alsnog opgepakt. Tegen hem is vijf jaar cel geëist. Woordvoerster Manon Hoiting van het Openbaar Ministerie stelt dat er geen misbruik is gemaakt van het vertrouwen van de krant.

In het Dagblad van het Noorden zegt Hoiting: “Het betrof een opsporingsbericht dat is verspreid volgens de regels die we daarvoor hebben. Doel van het bericht was het vinden van getuigen.” Het bericht was volgens het OM in de slipstream ook onderdeel van een ‘ruisstrategie’. Meer bij Dagblad van het Noorden

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Ton Cremers, 17 mei 2017, 15:50

Niets nieuws onder de zon. Toen in 1988 ingebroken werd in het Kröller Muller Museum verspreidde de politie het ‘nieuws’ dat men op dood spoor was en het speciale rechercheteam opgeheven zou worden. Echter: dat team werd verdubbeld en er werd bij bijna alle openbare telefooncellen - oude tijd - geobserveerd. Binnen de kortste keren kon de politie iemand in de kraag pakken die telefonisch probeerde losgeld te krijgen voor de gestolen Van Goghschilderijen. Bij door de politie gepresenteerde informatie moet altijd een vraagteken geplaatst worden. Als er bijna een doorbraak is, wat heeft het dan voor zin dat naar buiten te brengen? Als men vastloopt in het onderzoek, wat heeft het dan voor zin dat aan de pers mede te delen?  Dus…

J.C. Roodenburg, 18 mei 2017, 16:28

Natuurlijk probeert iedereen positieve aandacht te krijgen in kranten en andere media. De politie is géén uitzondering. Wat dacht Evert van Dijk van bedrijven? Ik kan sowieso al tientallen voorbeelden noemen waarin Dagblad van het Noorden zich voor het karretje liet spannen. Je moet als journalist altijd een afweging maken wanneer iemand ‘vrije publiciteit’ wil. Soms is dat erg moeilijk, zo niet onmogelijk . Lijkt mij in dit geval ook. Bovendien vergeet de hoofdredacteur één belangrijke zaak: de krant heeft de politie in de opsporing geholpen. Vandaar ook dat Opsporing Verzocht wekelijks een paar miljoen kijkers trekt.  Uiteraard hebben de strafrechtadvocaten er geen enkel belang bij.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.