mgm nvj maart

— donderdag 20 januari 2022, 09:03 | 0 reacties, praat mee

‘Plannen voor internationaal cybercrime-verdrag Verenigde Naties gevaar voor de persvrijheid’

‘Plannen voor internationaal cybercrime-verdrag Verenigde Naties gevaar voor de persvrijheid’
Het gebouw van de Verenigde Naties, met in de voorgrond het Chrysler Building en de Hudson-rivier in de achtergrond. De komende twee jaar wordt gewerkt aan een nieuw verdrag rond cybermisdaad. | AFP

De Verenigde Naties werkt, op initiatief van Rusland, aan een nieuw internationaal verdrag om cybermisdaad te bestrijden. De reikwijdte van wat daar onder kan vallen (zeg het actief inbreken op computers of slechts gebruikmaken van een computer) baart persvrijheidsorganisatie CPJ zorgen. Zo'n verdrag kan ingezet worden om journalisten te straffen, waarschuwt de organisatie. Laatste wijziging: 20 januari 2022, 09:07

CPJ verwijst naar de vele aanpassingen die er wereldwijd op nationaal niveau al zijn gedaan op telecommuncatiewetgeving, waarbij de alomvattende vage definitie van nepnieuws dankbaar is gebruikt om repressieve artikelen op te nemen. “Als er ambiguïteit is, zullen sommige overheden dat benutten om de vrijheid van meningsuiting te beperken”, aldus CPJ-onderzoeker Deborah Brown.

Brown wijst erop dat Rusland en China al ruim tien jaar aandringen op een internationaal raamwerk om online uitspraken te kunnen aanpakken. Daarbij wijzen de landen op berichten die terreur verheerlijken of daartoe oproepen of de nationale veiligheid ondergraven. “Allemaal aanklachten die beide landen al tegen journalisten in stelling hebben gebracht”, aldus Sheetal Kumar van Global Partners Digital, een digitale burgerrechtenbeweging gevestigd in Londen.

Volgens CPJ is een internationaal verdrag, zelfs als het niet expliciet gericht is op vrijheid van meningsuiting, toch potentieel nadelig voor de journalistiek. Als versleuteling aan banden wordt gelegd, bemoeilijkt dat veilige communicatie tussen journalisten onderling en hun bronnen.

Sommige activiteiten als onderdeel van routinematig journalistiek onderzoek en feitencontrole wordt onder sommige wetgeving nu al als computervredebreuk of hacking gezien. Eind vorig jaar werd een journalist van dagblad St. Louis Post-Dispatch met vervolging bedreigd toen hij berichtte dat burgerservicenummers werden gelekt in de openbare broncode van een lokale overheidssite.

CPJ dringt aan dat een verdrag - een proces dat makkelijk twee jaar duurt - de mensenrechten als uitgangspunt moet nemen. Brown: “Alles staat of valt met de uitwerking.” Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Verenigde Naties CPJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.