Langlopend evenement

Overzichtstentoonstelling Ad van Denderen

30 september 2023, 11:00–28 januari 2024, 17:00
Nederlands Fotomuseum, Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam Laatste wijziging: 12 oktober 2023, 10:20

De overzichtstentoonstelling Ad van Denderen: Onderweg laat de ontwikkeling zien van documentaire fotograaf Ad van Denderen. In de periode 1965-2019 kaartte hij onderwerpen als apartheid, migratie en het geopolitieke conflict tussen Israël en Palestina aan. Onderwerpen die nu nog steeds actueel zijn. In deze grootse overzichtstentoonstelling belicht het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de hoogtepunten uit zijn carrière die bijna zes decennia omvat.

Tickets zijn hier te koop

Na zijn afstuderen aan de Utrechtse School voor de Grafische Vakken, waar hij les kreeg van fotograaf Ata Kandó, reisde hij door Azië en het Midden-Oosten. In de jaren daarna fotografeerde hij onder andere in Tsjetsjenië, Iran, Israël en de Palestijnse Gebieden, Zuid-Afrika en Zuid-Europa. Maar ook in Nederland maakte hij iconische foto’s, zoals die van zijn eerste grote documentaire project Huizen van bewaring (1978-1979), waarvoor hij zich liet opsluiten in de gevangenissen aan het Kleine Gartmanplantsoen en de Havenstraat in Amsterdam.

Voor zijn foto’s, zowel vrij werk als in opdracht, was Van Denderen veel onderweg. Maar ook figuurlijk stond hij niet stil. Van Denderen bleef zoeken naar nieuwe manieren van beeld maken. Rond het jaar 2000 verwisselde hij zijn verhalende zwart-wit fotografie voor een meer conceptuele beeldtaal. Reflectie en verbeelding werden belangrijker dan registratie.

Verhalen van toen en nu
Tijdens zijn vele reizen hield Van Denderen dagboekjes bij, waarin hij noteerde wat hij zag en meemaakte. Op basis van deze aantekeningen schreef hij korte verhalen over gebeurtenissen die raken aan de thematiek van zijn werk. Een aantal verhalen heeft hij speciaal voor deze tentoonstelling ingesproken. Daarnaast zijn verhalen te horen van Saman Amini, Abdelkader Benali, Eefje Blankevoort, Kunya Hoang, Cigdem Yüksel en Lebohang Tlali. Zij geven hun visie op de onderwerpen en thema’s van Van Denderens foto’s en leggen zo de verbinding tussen toen en nu.

Visueel erfgoed
Het fotoarchief van Ad van Denderen (Zeist, 1943) komt over enige tijd in beheer bij het Nederlands Fotomuseum. De volledige fotoserie Go No Go werd in 2007 door het museum verworven met steun van het Mondriaan Fonds. Een iconische foto uit deze serie is ook te zien in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.

Publicatie
In de publicatiereeks van het Nederlands Fotomuseum verschijnt de titel Ad van Denderen: Onderweg, met de foto’s uit de tentoonstelling en verschillende essays. Dit boek is vanaf 30 september 2023 verkrijgbaar in de museumwinkel. Prijs: €45.

De tentoonstelling is samengesteld door Ad van Denderen in samenwerking met gastcurator Jenny Smets en curator Frits Gierstberg. Het ruimtelijk ontwerp en de grafische vormgeving was in handen van Hans Gremmen.

Eregalerij PLUS #32
Ontmoet Ad van Denderen tijdens deze editie van Eregalerij PLUS. Samen met Frits Gierstberg vertelt hij over zijn nieuwe tentoonstelling en het werk uit de serie Go No Go dat permanent in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie te zien is. Uiteraard is er ruimte voor het publiek om vragen te stellen. Tevens is Ad van Denderen aanwezig om zijn fotoboek(en) te signeren.

Zo. 15 okt, 13.30 - 14.30 uur
Gratis bij entreeticket. Aanmelden niet nodig.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend tussen 11:00 – 17:00 uur.
Het kantoor is bereikbaar op werkdagen tussen 10:00 – 17:00 uur. In de weekenden zijn wij beperkt bereikbaar.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.