anner smart octo

— vrijdag 6 juli 2018, 10:32 | 0 reacties, praat mee

OneWorld past koloniaal taalgebruik aan

Het magazine OneWorld gaat stoppen met koloniaal taalgebruik, schrijft hoofdredacteur Seada Nourhussen op de site.

OneWorld bericht over een eerlijke en duurzame wereld. “Journalisten hebben een extra verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen in de dekolonisatie van de taal”, stelt Nourhoussen. Ook OneWorld is niet gevrijwaard van koloniaal taalgebruik, constateert ze.

Nourhoussen komt met twaalf voorbeelden. De eerste gaat over het gebruik van de woorden ‘een stem/een gezicht geven’. Nourhoussen: ‘Journalisten beweren wel eens dat hulporganisaties (of zijzelf ) gemarginaliseerde mensen – zoals onderdrukte vrouwen of vluchtelingen – ‘een stem’ of ‘een gezicht’ willen geven. Maar als het goed is hebben die mensen dat al. Uit deze nobele houding spreekt een redderssyndroom, dat grenst aan grootheidswaan. Alternatief: Een podium bieden’.

Alleen voor het woord ‘ontwikkelingslanden’ is nog geen goed alternatief gevonden. Daar vraagt de redactie nog om input van lezers.

OneWorld is niet de enige die taalgebruik onder de loep legt. Eerder dit jaar meldde de NOS dat ze voortaan voor het woord ‘wit’ kiezen in nieuwsberichten in plaats van ‘blank’, in verband met de positieve connotatie.

Bekijk meer van

Seada Nourhussen OneWorld

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.