e learning nvj

— woensdag 29 september 2021, 10:08 | 0 reacties, praat mee

OM over zaak Almere Deze Week: journalist schuldig aan smaad; geen straf

2018: Almere Deze Week publiceert over het incident, dat wethouder Herrema uiteindelijk zijn baan kost.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de Almeerse journalist Marcel Beijer schuldig is aan smaad, maar daarvoor geen straf verdient. De Officier van Justitie bepleitte dat dinsdag in de behandeling van de zaak rondom voormalig wethouder Tjeerd Herrema.

In juni 2018 ontving Beijer WhatsApp-berichten en een telefoontje van Herrema. Volgens Beijer ging dat om seksuele intimidatie, volgens Herrema om een onhandig broekzakgesprek.

Er volgde een officiële klacht tegen de wethouder. Om de zaak te onderzoeken werd bureau Hoffmann ingeschakeld. Herrema stelde zijn privételefoon voor dat onderzoek ter beschikking. Nog voor die resultaten gepresenteerd waren, publiceerde Almere Deze Week over de zaak, wat Herrema het vertrouwen van de gemeenteraad kostte.

Herrema trad uiteindelijk af.

In april van dit jaar besloot het gerechtshof in Leeuwarden dat er een rechtsgang moet komen over de kwestie.

Bureau Hoffmann schreef uiteindelijk dat er wel degelijk sprake geweest kon zijn van onbewust handelen. De Ombudsman van Almere heeft geen aanwijzingen kunnen vinden dat de berichtjes die Herrema van Almere aan journalist Marcel Beijer stuurde seksueel getint zouden zijn. Beijer stelde toen dat hij als slachtoffer niet gehoord voelt. “Het gaat mijns inziens om seksuele intimidatie. Voor mij was hij onmiskenbaar aan het masturberen. Dat is heftig.”

Omroep Flevoland meldt dat Herrema een schadevergoeding van 9500 euro heeft geëist, geld dat hij mede wil inzetten om Google te laten schonen van negatieve berichten over hem. De Officier van Justitie is dat te complex voor behandeling bij de politierechter en moet Herrema dat een schadevergoeding - na een eventuele veroordeling - via een civiele procedure regelen.

Lees ook:
Almere DEZE WEEK stopt met Raad voor de Journalistiek (27 juni 2019)
Oud PvdA-wethouder Tjeerd Herrema neemt de Almeerse pers op de korrel: ‘Het ontbreekt aan voldoende kritische massa’ (18 juni 2019)
Klacht journalist tegen wethouder Almere ongegrond (26 juni 2018)
Wethouder treedt af na klacht van weekblad ADW over wangedrag (15 juni 2018)

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.