data als kans

Training

NVJ Academy cursus Onderzoeksjournalistiek

12 januari 2023, 10:00–26 januari 2023, 17:00
Theater De Omval - Diemen Laatste wijziging: 27 september 2022, 09:15

De introductiecursus onderzoeksjournalistiek maakt cursisten wegwijs in de beginselen van het vak. Zowel in praktisch als theoretisch opzicht. Onderzoeksjournalistieke vaardigheden worden steeds belangrijker voor journalisten, of ze nu in de verslaggeving werken of buroredactie doen, sportjournalist zijn of voor een regionaal medium werken. Steeds meer PRmensen en voorlichters bepalen wat er aan de openbaarheid prijs wordt gegeven en wat niet. Research, analyse en verdieping zijn daarom steeds belangrijker om tot waarheidsvinding te komen. Onderzoeksjournalistieke methodes helpen daarbij.

Resultaat van deze cursus
Het doel van de cursus is om journalisten in de breedste zin van het woord, kennis te laten maken met de theorie, methoden en technieken van de onderzoeksjournalistiek. Na het volgen van de cursus kunnen deelnemers de kennis die ze hebben verworven, toepassen in de praktijk en hun artikelen of
audiovisuele producties daarmee van verdieping voorzien. Ook kunnen ze een (klein) onderzoeksjournalistiek project opzetten en uitvoeren.

Onderwerpen
  Waarin verschilt onderzoeksjournalistiek van reguliere journalistiek?
  Aan welke eisen moet een onderzoek voldoen?
  Hoe kom je aan ideeën voor verhalen?
  Hoe maak je een onderzoeksopzet?
  Hoe kom je aan inside bronnen, geheime rapporten etc.?
  Welke methoden en technieken (tools) zijn er online?
  Tips en trucs voor vinden van contactgegevens, bronnen, etc.
  Hoe ga je om met anonieme bronnen?
  Hoe breng je netwerken van bedrijven/personen in kaart?
  Hoe gebruik je een tijdlijn in je onderzoek?
  Hoe organiseer je het wederhoor?


Voor wie
Deze training is bedoeld voor alle mediaprofessionals die overwegen gebruik te maken van onderzoeksjournalistieke methoden en technieken. Journalisten van tv, radio, print en online. Freelancers of medewerkers van redacties. Basiskennis van de journalistiek is wel vereist.

Tijdsduur
De training duurt anderhalve dag. De eerste, volledige dag bestaat voornamelijk uit hoorcollege, waarbij aan de hand van tal van praktijkvoorbeelden, de theorie, methoden en technieken worden behandeld. Een kleine praktijkoefening maakt er ook deel van uit. Na deze dag krijgen de cursisten huiswerk mee. Ze maken een onderzoeksopzet voor een eigen verhaal, aan de hand van een gestructureerde vragenlijst. De ideeën en onderzoeksplannen worden besproken op de tweede dag. Dit duurt één dagdeel.

Trainer
Vincent Verweij werkt al bijna 25 jaar als onderzoeksjournalist voor landelijke tvprogramma’s, zoals Zembla en KRO Reporter. Hij deed de laatste jaren ondermeer onthullingen over de roof van twee beroemde schilderijen uit het Van Gogh museum, gelekte terrorisme dossiers van Europol en over Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf. Daarnaast schreef hij journalistieke boeken. Meer info op http://www.verweij.org

Kosten
Prijs niet-leden € 425,- / Prijs 20% korting € 340,- / Prijs 30% korting € 297,50 / Prijs ZZP 50% korting € 212,50
Alle cursussen van de NVJ Academy zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de NVJ.
Leden van de NVJ, NVF, Auteursbond, Nieuwspoort en De Coöperatie ontvangen 20% tot 50% korting op de toegangsprijs. Je ledenprijs is zichtbaar wanneer je bent ingelogd.
Kosten zijn vrij van BTW en fiscaal aftrekbaar.

Overige informatie
Bij de cursus zijn koffie/thee/frisdrank en een lunch inbegrepen.
Maximaal 12 deelnemers.

Incompany
Bij inschrijving van meer dan 6 personen van eenzelfde organisatie bestaat er de mogelijkheid om de cursus incompany te houden. Neem hiervoor contact met ons op via .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) of bel 020-3039 739.

Schrijf je hier in

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.